Dark
Light

Ergens geen been in zien – Herkomst en betekenis

Auteur:
1 minuut leestijd
Vlees
Vlees (CC0 - Pixabay - Free-Photos)

Wanneer je geen bezwaar hebt tegen een bepaald plan en dus akkoord bent met een voorstel, kan je zeggen dat “je er geen been in ziet”. Je ziet dan dus geen problemen. Bijzonder aan deze zegswijze is, dat hij door veel mensen ook op tegenovergestelde manier wordt gebruikt. Dan dus om aan te geven dat men juist wél bezwaren heeft tegen een voornemen of plan.

Taalkundige K. ter Laan vermeldt in zijn Nederlandse spreekwoorden spreuken en zegswijzen het volgende over de zegswijze :

Daar vindt hij geen been in = dat is voor hem geen bezwaar, al is ’t ook verboden, al mag het ook niet. Ontleent aan vlees, waar geen been in zit.”

De zegswijze vindt zijn oorsprong volgens deze uitleg dus in het eten van een stuk vlees. Zit daar geen bot (been) in dan is het een stuk aantrekkelijker om het op te eten. Geen bezwaar dus om de tanden er eens flink in te zetten. De bekende taalkundige F.A. Stoett vermeldt dezelfde herkomst en betekenis:

Geen been (of graten) in iets vinden (of zien), d.w.z. iets met gemak en vlug opeten, doordat er geen beenen in zijn, en vandaar: geen bezwaren in iets vinden, geen zwarigheid maken om iets te doen, vaak in toepassing op iets dat min of meer verboden is.”

Ook interessant: Eenheidsworst uit 1918 – Herkomst begrip
Overzicht van historische uitdrukkingen en gezegden
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bronnen

-https://onzetaal.nl/taaladvies/ergens-geen-been-in-zien
-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0175.php#v174
-Nederlandse spreekwoorden spreuken en zegswijzen – K. ter Laan
×