Een koningin die moeder werd, gaf het eigen kind vroeger normaal gesproken niet de borst. Aan borstvoeding werd echter wel veel belang gehecht en daarom ging men op zoek naar jonge moeders die het koninklijke kroost van melk konden voorzien. Prinses Wilhelmina werd twee jaar lang gevoed door Evertje Schouten, een meisje uit Uddel, met wie ze de rest van haar leven contact zou houden.
In de loop der eeuwen voedden talloze vrouwen prinsjes en prinsesjes, maar de naam van de voedster van Wilhelmina is dus nog bekend. Haar portret hangt op Paleis Het Loo, in de voormalige speelkamer van het jonge prinsesje. Ze was niet de eerste voedster van de prinses. Na de geboorte werd Wilhelmina eerst aan de borst gelegd van een vrouw genaamd Oskam, maar haar dienstverlening beviel slecht. Het werd haar onder meer niet in dank afgenomen dat ze de prinses tutoyeerde.
Op zoek naar een vervanger viel het oog van een hoffunctionaris op de echtgenote van de 23-jarige Reijer van der Zande, die later de hoofdkoetsier van koningin Emma zou worden. Deze jonge moeder, Evertje Schouten, die zelf nog borstvoeding gaf aan haar pasgeboren kind, werd naar het paleis geroepen. Toen Wilhelmina goed bij haar bleek te drinken, en bovendien naar de voedster lachte, besloot men Evertje een dienstbetrekking aan te bieden.
Twee jaar lang voedde de vrouw uit Uddel, in het paleis bekend als Vrouw van der Zande, de jonge prinses. Haar eigen kind bleef achter in Uddel en werd in de tussentijd gevoed door een schoonzus. Evertje Schouten werd goed betaald voor haar diensten. Ze ontving zestig gulden per maand én kost en inwoning. Volgens sommige berichten leerde ze de prinses, die haar liefkozend “Etta” noemde, binnen negen maanden lopen.
Boerderij
Wilhelmina bleef in haar latere leven contact houden met haar minnemoeder. Na de geboorte van Juliana stelde ze een van haar dochters aan als kamermeisje. Als koningin liet Wilhelmina ook een boerderij voor haar voormalige voedster bouwen aan de Zwolseweg in Elspeet.
Lees ook: Koningin Wilhelmina der Nederlanden (1880-1962)
Boek: Eenzaam maar niet alleen – Memoires van koningin Wilhelmina
Overzicht van artikelen over het Nederlands Koningshuis
Bronnen ▼
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010567149
https://www.npo.nl/tijd-voor-max/23-04-2013/POW_00576287