Dark
Light

Excuses voor gedwongen adopties Australië

Auteur:
1 minuut leestijd

Excuses voor gedwongen adopties
De Rooms-Katholieke Kerk in Australië heeft officieel haar excuses aangeboden voor gedwongen adopties die tussen de jaren vijftig en zeventig op last van de kerk plaats vonden.

Geschat wordt dat in deze periode ongeveer honderdvijftigduizend moeders door kerken en adoptie-organisaties gedwongen werden afstand te doen van hun kinderen. Het ging in de meeste gevallen om alleenstaande tienermoeders.

Er zijn gevallen bekend waarbij deze jonge tienermoeders voor de bevallingal vastgebonden en gedrogeerd werden zodat ze hun kind na de geboorte niet aan konden raken. Na de bevalling werd het kind snel weggenomen, vaak zelfs voordat de moeders hun kind hadden kunnen zien.

Veel vrouwen beweren destijds onder dwang toestemming te hebben gegeven voor de adoptie. Soms zouden er zelfs papieren vervalst zijn om toestemming te krijgen voor de adoptie. De weggenomen kinderen werden ondergebracht bij jonge gehuwde koppels. De kerk achtte dit beter voor de kinderen.

In de Senaat van Australië wordt momenteel een hoorzitting over de zaak gehouden. Veel slachtoffers doen momenteel hun verhaal.

De katholieke ziekenhuisexploiteur Catholic Health Australia bood maandag officieel haar excuses aan. De manager van de instelling heeft gezegd zeker niet met trots terug te kijken op de periode. Hij heeft de staat opgeroepen een nationaal fonds in te stellen dat hulp kan bieden aan de slachtoffers.

Stolen Generations

De gedwongen adopties doen onder meer denken aan de zogenaamde Stolen Generations. Deze term duidt op de duizenden kinderen van Aborigals die tussen ongeveer 1869 en 1969 weggenomen werden van hun ouders. Meestal werden de kinderen ondergebracht in internaten.

Deze gedwongen adopties werden onder meer uitgevoerd door zendingsorganisaties en Australische overheidsinstellingen. De Australische overheid bood in 2008 excuses voor deze zaak.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.818 actieve abonnees)

"Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Ook interessant

Zelfde rubriek

×