Volgens de geschiedenisboeken was Willem Janszoon in 1606 de eerste Europeaan die het vasteland van Australië betrad. Onlangs is echter een gebedenboekje van een Portugese non gevonden dat er op kan wijzen dat Portugezen het continent toch eerder bereikten dan de Nederlanders.
De regering van Australië erkent de Aboriginals officieel als eerste bewoners. Een wetsvoorstel daartoe is deze week unaniem goedgekeurd. Niet alleen de Aboriginals worden in de nieuwe wet genoemd, maar ook de eilandbewoners van de Straat Torres. Toen de Europeanen 225 jaar geleden aan land kwamen in
In het noorden van Australië hebben archeologen ongeveer 28.000 jaar oude steenkunst gevonden. De universiteit van Southern Queensland heeft dat bekendgemaakt.
De Rooms-Katholieke Kerk in Australië heeft officieel haar excuses aangeboden voor gedwongen adopties die tussen de jaren vijftig en zeventig op last van de kerk plaats vonden. Geschat wordt dat in deze periode ongeveer honderdvijftigduizend moeders door kerken en adoptie-organisaties gedwongen werden afstand te doen van hun kinderen. Het ging in de meeste gevallen om alleenstaande tienermoeders.
Ierse journaliste en ontdekkingsreiziger die in de negentiende en twintigste eeuw veel onderzoek deed in Australië naar de Aboriginals. Zij werd gezien als één van hen en kwam daardoor veel te weten over de tot dan toe onbekende Aboriginal-cultuur.
Archeologen zeggen in Australië een stenen bijl van ongeveer 35.000 jaar oud te hebben gevonden. Het gaat mogelijk om de oudste bijl ooit gevonden. De vondst werd gedaan in Arnhemland, een voor de Aboriginals heilig gebied dat zich in het noorden van Australië bevindt. Medewerkers van de Monash University hebben de vondst recent bekendgemaakt. Hoe lang de mens al gebruik
Australische archeologen hebben in Tasmanië een veertigduizend jaar oude ontmoetingsplaats van Aboriginals gevonden. De vondst werd gedaan in de buurt van de Derwent-rivier in Tasmanië. De plek was volgens de onderzoekers een ontmoetingsplaats voor drie verschillende stammen van de Aboriginals. Nadat het zeeniveau in het gebied steeg werden de Tasmaanse Aboriginals lange tijd afgesneden van de rest van de wereld.
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft gisteren de stoffelijke resten van Aboriginals overgedragen aan vertegenwoordigers van een Aboriginalgemeenschap (de Bundjalung) en de ambassadeur van Australië. Twee jaar geleden nam de ambassade van Australië contact op met het LUMC met de vraag of er resten van Aboriginals aanwezig waren in de anatomische collectie. Toen bleek dat dit inderdaad het geval