Dark
Light

Extra miljoenen voor Groningse monumenten

Auteur:
1 minuut leestijd
Monument Fokko Reinard Zuidveld in het Groningse dorp Garrelsweer.
Monument Fokko Reinard Zuidveld in het Groningse dorp Garrelsweer. Eind 2021 werd dit dorp opgeschrikt door een aardbeving van 3.2 op de schaal van Richter. (CC BY-SA 4.0 - Hardscarf - wiki)

Voor het onderhoud en restauratie van monumenten in het aardbevingsgebied in Groningen is volgend jaar 9,5 miljoen euro beschikbaar. Dat hebben de staatssecretarissen Vijlbrief (gevolgen gaswinning Groningen) en Uslu (Erfgoed) vandaag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen.

Het geld is bestemd voor de al bestaande subsidieregelingen Regulier Onderhoud Rijksmonumenten Groningen (RORG) en Groot Onderhoud waaronder Restauratie Rijksmonumenten (GRRG). Op deze regelingen wordt ieder jaar veel beroep gedaan, waardoor de subsidiepotten snel leeg gaan.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt de komende drie jaren jaarlijks 3,5 miljoen euro beschikbaar stellen, de provincie Groningen trekt voor diezelfde periode 2,5 miljoen euro per jaar uit. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat legt via de Nationaal Coördinator Groningen tot slot nog 3,5 miljoen euro extra bij voor 2023. Staatssecretaris Uslu wees tijdens het bezoek aan het aardbevingsgebied op het belang van Groningse monumenten:

“Kerken, boerderijen, borgen, maar ook woonhuizen: Groningen herbergt veel prachtig erfgoed dat te lijden heeft onder de aardbevingen. Tijdens mijn bezoek vandaag heb ik gezien wat dat doet met de bewoners en beheerders. Met het beschikbare geld willen wij ze ook extra steunen met behoud en onderhoud.”

×