Ferdinand Monoyer (1836-1912) – Franse oogarts

1 minuut leestijd
Ferdinand Monoyer en zijn oogkaart
Ferdinand Monoyer en zijn oogkaart

Op 9 mei 2017 was het 181 jaar geleden dat Ferdinand Monoyer werd geboren. Google stond bij dat feit stil met een zogenaamde Doodle, een aangepast logo op de startpagina van de zoekmachine. Wie was Ferdinand Monoyer?

Ferdinand Monoyer was een Franse oogarts, die vooral bekend werd doordat hij de zogenaamde dioptrie introduceerde in de oogmeetkunde. Daarnaast ontwikkelde hij een oogkaart die in veel landen gebruikt wordt om eenvoudig en snel een indruk te krijgen van de oogkwaliteit van patiënten. In de oogkaart, die ook is te zien in de Google Doodle, is de naam van de Fransman terug te vinden (bekijk hiervoor de beginletters).

Dioptrie

De dioptrie is een eenheid voor sterkte van een lens of spiegel. Met behulp van de oogkaart wist Monoyer vrij eenvoudig en nauwkeurig te bepalen welke brilsterkte zijn patiënten per oog moesten hebben. Hij liet hen hiervoor vanaf een vooraf bepaalde afstand de regels op de kaart op lezen. Doordat de letters steeds kleiner werden, kon hij snel zien hoe het ervoor stond met het zich. En door een oog af te plakken kon de kwaliteit per oog gemeten worden. De Monoyer-kaart was de eerste oogkaart die gebruikmaakte van een decimaal systeem.

De Fransman werd op 9 mei 1836 geboren in Lyon. In Nederland is hij wat minder bekend dan in veel andere landen. Dat komt onder meer doordat hier bij oogmetingen lange tijd een andere kaart werd gebruikt, de zogenaamde Snellenkaart, vernoemd naar de Nederlandse oogarts Herman Snellen.

Monoyer volgde vanaf 1871 een opleiding aan de Universiteit van Straatsburg. Later keerde hij terug naar Lyon waar hij in 1912 op 76-jarige leeftijd overleed.

Ook interessant: De geschiedenis van de bril
Bekijk ook onze lijst van uitvindingen

Korte video over Ferdinand Monoyer

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×