Fluwelen portefeuille met zilveren zegeldoos

Stuk van het Jaar-inzending van Erfgoedcentrum Rozet
1 minuut leestijd
Fluwelen portefeuille met zilveren zegeldoos (Erfgoedcentrum Rozet)
Fluwelen portefeuille met zilveren zegeldoos (Erfgoedcentrum Rozet)

Fluwelen portefeuille met zilveren zegeldoos (Erfgoedcentrum Rozet)
Fluwelen portefeuille met zilveren zegeldoos (Erfgoedcentrum Rozet)
De ‘fluwelen portefeuille met zilveren zegeldoos’ is het archiefstuk waarmee de Gelderland Bibliotheek / het Erfgoedcentrum deelneemt aan de landelijke verkiezing Stuk van het Jaar.

Dit handgeschreven document uit 1805, de ‘Franse tijd’ (1795-1813), is een verdrag tussen Nederland en Frankrijk. De Franse bezetting had Nederland sinds 1795 al meer dan 200 miljoen gulden gekost. Rutger Jan Schimmelpenninck, die Nederland van 1805 tot 1806 bestuurde als raadpensionaris, zocht naar manieren om de kosten te drukken. Eén van die kosten was het onderhoud van het Franse bezettingsleger. Dus stelt hij in dit verdrag voor aan Napoleon om Nederland hiervan te ontlasten. De keizer antwoordde echter dat zijn kas leeg was. Nederland moest het probleem zelf maar oplossen.

De zegeldoos is in 1804 gemaakt door Jacob Bouwmeester. Op de zegel staat de Nederlandse leeuw en de spreuk “Concordia res parvae crescunt”; “Eendracht maakt macht”. Het stuk komt uit een legaat van de Gelderse adellijke regentenfamilie Brantsen. De zilveren zegeldoos met gegraveerde deksel, koorden van gouddraad en grote kwasten gaven het document ongetwijfeld allure.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie