Film over verzetsheld Walter Süskind

2 minuten leestijd

Over een week gaat de film Süskind in première. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse verzetsheld Walter Süskind.

Walter Süskind (1906-1945), een Duitse Jood uit Nederlandse ouders, was tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de belangrijkste medewerkers van de Joodse Raad in Amsterdam. Dit in 1941 door de Duitsers ingestelde bestuurslichaam was belast met de uitvoering van de door de bezetter afgekondigde anti-Joodse maatregelen.

Süskind werd door de Joodse Raad aangesteld als beheerder van de Hollandsche Schouwburg. De schouwburg werd in de jaren veertig door de Duitsers, die het theater omdoopten in Joodsche Schouwburg, gebruikt als deportatieplaats. Duizenden Joden werden vanuit de schouwburg op transport gesteld naar Westerbork om van daaruit doorgestuurd te worden naar de concentratie- en vernietigingskampen.

Als beheerder slaagde Süskind erin ongeveer zeshonderd Joodse kinderen te laten ontsnappen. Tegenover historicus Loe de Jong verklaarde een naaste medewerker van Süskind hierover na de oorlog onder meer het volgende:

“Dit werk geschiedde geheel op eigen risico en werd niet gestimuleerd door de leiding van de Joodse Raad. Integendeel, indien de leiding van de Joodse Raad dit officieel zou hebben geweten, zou zij dit uit angst hebben verboden. Het is mij namelijk bekend dat personeelsleden van de Expositur die bij een of andere onregelmatigheid betrapt werden en deswege op transport moesten, niet geholpen werden door de leiders van de Joodse Raad. Integendeel, deze spraken er hun afkeuring over uit dat de betrapte personen zich onverantwoordelijk gedragen hadden tegenover de Joden.” (Het Koninkrijk | Deel 6, pagina 258)

Süskind liet onder meer armbanden van de Ordedienst namaken en manipuleerde persoonsgegevens van Joodse kinderen. Hij zette vervolgens een systeem op om Joodse kinderen via een tegenover de Hollandsche Schouwburg gelegen crèche te laten onderduiken. Hierdoor werden ongeveer zeshonderd kinderen gered.

In 1944 moest Süskind, samen met zijn vrouw en dochter, zelf wel naar Westerbork. Vanwege zijn goede contacten met de SS-leiding kreeg hij toestemming terug te keren naar Amsterdam. Hij koos er echter voor bij zijn gezin te blijven en keerde terug naar Westerbork. Van daar werd hij weggevoerd. Hij overleed op 28 februari 1945. Zijn vrouw en dochter waren in 1944 al vermoord in Auschwitz.

Film: Süskind

De film over Walter Süskind is vanaf 19 januari te zien in de Nederlandse bioscopen. De rol van Süskind wordt gespeeld door Jeroen Spitzenberger. Andere rollen zijn er voor onder meer Nyncke Beekhuizen, Katja Herbers, Nasrdin Dchar en Tygo Gernandt. Süskind is geregisseerd door Rudolf van den Berg.

DVD: Süskind

https://youtu.be/MuXfLd2xpvk

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×