Fluit van minimaal 35.000 jaar oud gevonden

1 minuut leestijd

Foto: H. Jensen (Universiteit Tübingen)
Foto: H. Jensen (Universiteit Tübingen)
In Zuid-Duitsland hebben archeologen een door mensen gemaakte fluit van minimaal 35.000 jaar oud gevonden.

Niet eerder is er een fluit gevonden die zo oud was, meldt archeoloog Nicholas Conard van de Universiteit van Tübingen. In Frankrijk zijn eerder al fluiten gevonden van 30.000 jaar oud en in Oostenrijk van 19.000 jaar oud. De fluit is gemaakt van het bot van een vale gier en werd gevonden in de grot Hohle Fels in het zuiden van Duitsland.

De onderzoekers troffen in de grot geen volledige fluit aan. Het oude muziekinstrument werd in twaalf stukken aangetroffen. Deze zijn door de onderzoekers in elkaar gezet. Het instrument is 22 centimeter lang, heeft vijf vingergaten en een mondstuk.

Neanderthalers

Foto: M. Malina. (Universiteit Tübingen)
Foto: M. Malina. (Universiteit Tübingen)
De fluit werd overigens september vorig jaar al gevonden. Gisteren maakte de Universiteit van Tübingen, wiens onderzoeksteam de ontdekking deed, de vondst echter bekend. Op dezelfde plek werd vorig jaar al een beeld van mammoetivoor gevonden, mogelijk het oudste bekende snijwerk in menselijke vorm. De onderzoekers doen verslag van hun vondst in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De gevonden fluit toont volgens de onderzoekers aan dat muziek een belangrijke rol heeft gespeeld in het leven van de vroege mens in zuid-Duitsland. Ongeveer 35.000 jaar geleden leefden er overigens ook Neanderthalers in dit gebied. De onderzoekers gaan er echter van uit dat de fluit werd gemaakt door de moderne mens. De verschillen met artefacten van Neanderthalers die eerder in dit gebied zijn aangetroffen zijn dusdanig dat het volgens de onderzoekers niet aannemelijk is dat Neanderthalers de fluit maakten.

Ook interessant: Waar begint de Nederlandse geschiedenis?
Boek: Onze vroegste voorouders

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×