De oude Utrechtse atoomkelder Lunet 1 wordt eind september in gebruik genomen als een zogenaamd ‘Fort van de Democratie’. Het fort moet een plek worden waar jongeren geconfronteerd worden met de dillema’s van deze tijd, zoals vrijheid van meningsuiting en het ‘recht op belediging’.
De Lunet I behoort tot de forten die deel uitmaakten van de Hollandse Waterlinie, een waterlinie die Holland in de zeventiende en achttiende eeuw moest beschermen tegen vijandelijke invallen. Een van de medewerkers van het project, Geu Visser, slaat een brug tussen toen en nu door te zeggen dat het fort nu opnieuw ingezet wordt als bescherming van de Nederlandse democratie. Nu door jongeren te laten nadenken over democratie en vrijheid.
In het tweehonderd jaar oude flankkazemat wordt een een ontvangstruimte, een filmzaal en een cursuslokaal gemaakt. Het Fort van de Democratie is een project van de Stichting Vredeseducatie in samenwerking met de Gemeente Utrecht, de Provincie Utrecht en de Stichting Vrede van Utrecht.
De opening van het ‘Fort van de Democtatie’ vindt op 29 september plaats.