Frank van Vree nieuwe directeur NIOD

Frank van Vree volgt Marjan Schwegman per 1 september 2016 op als directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hij is momenteel nog decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Omdat Marjan Schwegman per 1 februari afscheid neemt, zal Wichert ten Have, voormalig directeur Holocaust- en Genocidestudies van het NIOD, de functie van directeur ad interim vervullen.

Frank van Vree (1954) studeerde moderne geschiedenis en wijsbegeerte in Groningen en promoveerde in Leiden op een onderzoek naar de vorming van de publieke opinie in Nederland in de periode 1930-1939. Sinds 1989 werkt Van Vree aan de Universiteit van Amsterdam, aanvankelijk als universitair (hoofd)docent cultuurgeschiedenis en mediastudies en sinds 2001 als hoogleraar mediastudies, in het bijzonder journalistiek.

Daarnaast was hij bijzonder hoogleraar persgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1998-2001) en visiting scholar aan New York University (2010-2011). Ook was hij jarenlang medewerker van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Sinds 2008 geeft hij mede leiding aan het onderzoeksprogramma De dynamiek van de herinnering. Nederland en de Tweede Wereldoorlog.

- advertentie -

Van Vree publiceerde onder meer In de schaduw van Auschwitz – Herinneringen, beelden, geschiedenis (1995) en Performing the Past. Memory, History, and Identity in Modern Europe (2010).

Sinds 1 januari 2012 is Frank van Vree decaan van de faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam; zijn termijn als decaan zou in december 2016 aflopen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: