Dark
Light

Frans echtpaar heilig verklaard door paus Franciscus

Louis en Zélie Martin
Auteur:
1 minuut leestijd
Louis en Zélie Martin
Louis en Zélie Martin

Tijdens een mis op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad heeft paus Franciscus zondag het Franse echtpaar Louis en Zélie Martin heilig verklaard. Volgens het Vaticaan had het echtpaar een “buitengewone echtelijke en familiale spiritualiteit” en bleven Louis en Zélie ondanks grote tegenslagen vasthouden aan het geloof.

Theresia van Lisieux
Theresia van Lisieux
Het is voor het eerst dat een echtpaar heilig is verklaard. Louis Martin werd in 1823 geboren in Bordeaux. Hij wilde graag intreden in een klooster maar kreeg daarvoor geen toestemming omdat hij het Latijn onvoldoende machtig was. Martin besloot uiteindelijk uurwerkmaker te worden. In 1858 trouwde hij met kantwerkster Zélie Guérin, die eerder geweigerd werd bij een klooster vanwege een zwakke gezondheid.

Het echtpaar kreeg negen kinderen. Vier van deze kinderen overleden vroegtijdig. Vijf dochters bereikten de volwassenheid. Een van die dochters, Theresia van Lisieux, werd in 1925 al heilig verklaard.

Wonderen

Heiligverklaring is, tenzij de gelovige als martelaar stierf, alleen mogelijk wanneer er tenminste twee wonderen aan de persoon zijn toegeschreven. Na de erkenning van een eerste wonder, de genezing van een longafwijking bij een kind, werd het Franse echtpaar in 2008 zalig verklaard. Eerder in 2015 werd een tweede wonder erkend: de genezing van een meisje dat vier dagen na de zaligverklaring te vroeg geboren werd en een zware hersenbloeding had gehad. De weg naar heiligverklaring lag daarmee open.

Naast het echtpaar werden zondag nog twee mensen heilig verklaard: priester Vincenzo Grossi (1845-1917), de stichter van de congregatie Dochters van het Oratorium, en de Spaanse gelovige María de la Purísima Salvat Romero (1926-1998), overste van de Dochters van de Compagnie van het Kruis.

×