Dark
Light

Gedenksteen voor Johan Huizinga in Nieuwe Kerk Amsterdam

Auteur:
1 minuut leestijd
Onthulling van de gedenksteen van Johan Huizinga - Foto Janiek Dam / De Nieuwe Kerk
Onthulling van de gedenksteen van Johan Huizinga - Foto Janiek Dam / De Nieuwe Kerk

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, heeft woensdag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een gedenksteen ter ere van historicus en schrijver Johan Huizinga (1872-1945) onthuld. Dit ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van diens magnum opus Herfsttij der Middeleeuwen.

Herfsttij der Middeleeuwen (Jubileumeditie)
Herfsttij der Middeleeuwen (Jubileumeditie)
Huizinga geldt als grondlegger van de Nederlandstalige cultuurgeschiedenis en mentaliteitsgeschiedenis. Op 31 januari 1919 ondertekende Huizinga het voorwoord van zijn magnum opus.

Met als uitgangspunt de Franse en Bourgondische hofcultuur gaf Huizinga in zijn beroemde boek een beeld van onder meer de religieuze beleving, standenmaatschappij, ridder-idealen en ook de culturele beeldtaal van de Late Middeleeuwen. De veel geroemde cultuurgeschiedenis is de afgelopen decennia in meer dan twintig talen uitgegeven, van Engels, Frans en Duits tot Hebreeuws, Albanees en Russisch. Andere bekende werken van Huizinga’s hand zijn Erasmus (1924), In de schaduwen van morgen (1935) en Homo ludens (1938).

De onthulling van de door Walter Nikkels ontworpen gedenksteen vond plaats in bijzijn van kinderen en kleinkinderen van de Huizinga. In de Nieuwe Kerk zijn meer gedenkstenen te vinden voor schrijvers. Grote namen zijn Joost van den Vondel, P.C. Hooft en recent Hella S. Haasse (2018). De negentiende-eeuwse dichter Isaäc da Costa werd als een van de laatste in De Nieuwe Kerk bijgezet (1860) en de in zijn tijd zeer populaire dominee-dichter Ten Kate kreeg jaren na zijn dood (1923) een gedenksteen geplaatst.

Naar aanleiding van het jubileum van Herfsttij verscheen recent ook een hertaling van het beroemde werk, verzorgd door historicus en Huizinga-kenner Anton van der Lem.

Lees ook: Johan Huizinga’s “Herfsttij der Middeleeuwen”
…en: Johan Huizinga (1872-1945) – Nederlandse cultuurhistoricus
Jubileumuitgave: Herfsttij der Middeleeuwen (Jubileumeditie)

Video: Hoe je Huizinga moet lezen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×