Geen schadevergoeding voor uit Polen verdreven Duitsers

1 minuut leestijd

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de rechtszaak die een Duitse belangenvereniging had aangespannen omdat veel Duitsers in 1945 door Polen uit hun huizen waren gezet niet ontvankelijk verklaard.

Veel Duitsers werden na de Tweede Wereldoorlog door de Polen verdreven.
Veel Duitsers werden na de Tweede Wereldoorlog door de Polen verdreven.
Doordat na de oorlog nieuwe grenzen tussen Duitsland en Polen werden getrokken, kwam een aanzienlijk aantal Duitsers in Polen te wonen. Sommige van deze Duitsers werden door Polen uit hun huis of uit het land gezet. Het Europees Hof oordeelde dat ze niet bevoegd was uitspraak te doen omdat de gebeurtenissen plaatsvonden voordat Polen en Duitsland het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) ondertekenden. Dit verdrag stamt uit 1950.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam aan de Duitse bezetting van Polen een einde. Het land kreeg hierna uitgestrekte voormalig Duitse gebieden toegewezen zoals Pommeren, Neder-Silizië, Neumark, Danzig en Oost-Pruisen. Daarnaast verloor Polen enkele gebieden aan de Sovjet-Unie. In de gebieden die bij Duitsland hadden gehoord woonden voor de oorlog ongeveer 9 miljoen Duitsers. Velen van hen werden na de Tweede Wereldoorlog door de Polen verdreven.

Beide landen hebben zich positief uitgelaten over de beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De Duitse regering liet eerder al weten niet achter de aangespannen rechtszaak te staan.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×