Dark
Light

Geld voor restauratie Vlaamse molens

Auteur:
2 minuten leestijd
Beddermolen in Westerlo
Beddermolen in Westerlo

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft ruim anderhalf miljoen euro beschikbaar gesteld voor de de restauratie van vijf historische molens in Vlaanderen.re

Volgens Bourgeois is het belangrijk dat de molens na de restauratie een bestemming krijgen.

“Beschermde molens moeten na restauratie, net zoals andere monumenten, onderhouden worden om ze voor nieuw verval te behoeden. De beste manier om een bouwwerk te onderhouden, bestaat erin het te gebruiken, hetzij in zijn oorspronkelijke functie, hetzij door het een nieuwe functie, een nieuwe bestemming te geven”

Rotemse molen te Halen
Rotemse molen te Halen
Onroerend Erfgoed over de molens die de komende tijd gerestaureerd worden:

Rotemse molen te Halen (350.000 euro)

De Rotemse molen in Halen is een watermolen uit de eerste helft van de zeventiende eeuw en werd in 2005 beschermd als monument, samen met de onmiddellijke omgeving waaronder de hoeve en het bakhuis aan de overzijde van de straat.

Dankzij deze premie zal de Rotemse molen opnieuw maalvaardig zijn en kan ook de beschermde hoeve gerestaureerd worden.

Mosseveldemolen in Aalst (295.000 euro)

De Mosseveldemolen uit Aalst is een vrij uitzonderlijk type molen. De stenen molenromp is één van de weinige restanten van het type achtkantige stellingmolens in een verstedelijkte omgeving. Deze romp dateert uit het midden van de achttiende eeuw en werd beschermd in 2004.

De molen is in privéhanden en huisvest een gerechtsdeurwaarderskantoor. Met deze restauratie voorziet de eigenaar de integratie van het gelijkvloers van de molenromp in zijn kantoorgebouw. De ruimte zal dienst doen als vergaderzaal. Een bezoek aan de bovenverdiepingen zal mogelijk zijn onder begeleiding op bepaalde data.

Beddermolen in Westerlo (559.000 euro)

Beddermolen in Westerlo
Beddermolen in Westerlo
De Beddermolen was oorspronkelijk verbonden als abdijmolen aan de Norbertijnerabdij. Deze houten windmolen werd in de zeventiende eeuw gebouwd en in 2011 beschermd. De Beddermolen en de omgeving hebben een grote erfgoedwaarde. De molen, de staande wip, de molenaarswoning met schuur, het bakhuis, de wegenis en de vorm van het weiland zijn niet gewijzigd ten opzichte van de vermelding op de kaart van 1719. Deze molen is een waardevol stukje erfgoed: een quasi uniek geworden, typisch Kempens molenerf.

Eens de restauratie is afgerond kan het publiek de molen bezoeken. Vrijwillige molenaars zullen het maalproces tonen en het volledige domein wordt opengesteld door de vzw Kempens Landschap.

Dorpermolen in Maaseik (414.000 euro)

Dorpermolen in Maaseik
Dorpermolen in Maaseik
De beschermde Dorpermolen uit Opoeteren (Maaseik) is een onderslag watergraanmolen. De oudste kern van het gebouw dateert uit 1530. Vandaag zijn er nog maar enkele watermolens van dit type bewaard, waarvan de Dorpermolen met zijn houten binnenwerk uit de zeventiende en achttiende eeuw één van de mooiste voorbeelden is. Het huidige molengebouw dateert uit 1859. De molen werd in 1981 beschermd als monument en de omliggende omgeving als dorpsgezicht.

De molen wordt opnieuw maalvaardig gemaakt en ingericht als toeristisch onthaal- en informatiepunt voor het nabijgelegen natuurgebied de Duinengordel.

Oyenbrugmolen in Grimbergen (218.000 euro)

Oyenbrugmolen in Grimbergen
Oyenbrugmolen in Grimbergen
De Oyenbrugmolen is één van de vier watermolens aan de Maalbeek in de Vlaams-Brabantse gemeente Grimbergen. De eerste vermelding van een watermolen dateert uit 1397. De molen en de omgeving is sinds 1980 beschermd.

De watermolen is sinds het midden van de jaren 1950 niet meer actief. In het verleden restaureerde de huidige eigenaar de maalinstallatie, de Girard-turbine en liet hij een nieuw waterwiel installeren waarmee stroom kan worden opgewekt. Het project voorziet in de maalvaardige restauratie van de molen en tevens in de opwekking van hernieuwbare energie uit kleine waterkracht.

De installatie is bedoeld om continu te draaien, met op jaarbasis een energieopbrengst van 15 tot 25 megawattuur. Dit is het elektriciteitsverbruik van 4 tot 7 gezinnen. De molen zal na de restauratie regelmatig worden opengesteld.

Boek: Zicht op molens

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×