Dark
Light

Gerestaureerde Portugese Synagoge heropend

Auteur:
1 minuut leestijd

Interieur van de Portugese Synagoge – Foto: CC/Massimo Catarinella
De gerestaureerde Portugese Synagoge in Amsterdam wordt dinsdag in bijzijn van koningin Beatrix opnieuw in gebruik genomen.

De synagoge werd ontworpen door de Amsterdamse bouwmeester Elias Bouman (1636-1686) en voltooid in 1675. Vandaag de dag is de zeventiende-eeuwse synagoge nog altijd in gebruik. Het interieur is ook nog volledig intact en er is geen verwarming en elektriciteit. De synagoge wordt nog altijd verlicht met behulp van bijna duizend kaarsen. De afgelopen twee jaar is de synagoge gerestaureerd. Deze restauratie moest er onder meer voor zorgen dat het cultureel en religieus erfgoed toegankelijker werd gemaakt voor een groot publiek. Hiervoor zijn zogenaamde schatkamers gecreëerd. Hier zijn bijzondere collecties ceremoniële objecten van zilver, goud, brokaat en zijde en de zeldzame handschriften van de oudste Joodse bibliotheek Ets Haim-Livraria Montezinos te bewonderen. Deze schatkamers zijn vanaf woensdag toegankelijk voor het publiek.

Begin jaren negentig werd de synagoge al eens gerestaureerd vanwege problemen met het dak en verzakkingen ten gevolge van de aanleg van een verkeerstunnel. De bijgebouwen kregen toen slechts een beperkte opknapbeurt. Recent bleek dat de staat van de funderingen onder de bijgebouwen zodanig slecht was, dat voor het behoud van de ernstig verzakkende gebouwen moest worden gevreesd. Deze funderingen zijn de afgelopen twee jaar daarom ook onder handen genomen.

De Portugese Synagoge, bijgenaamd Snoge, bevindt zich aan het Mr. Visserplein in Amsterdam.

Overzicht van Boeken over het jodendom

×