Google Doodle voor sterrenkundige Nicolaus Copernicus

2 minuten leestijd

Google Doodle voor Nicolaus Copernicus
Het is dinsdag precies 540 jaar geleden dat de Poolse wiskundige, arts jurist en sterrenkundige Nicolaus Copernicus (1473-1543) werd geboren. Google staat bij de geboortedag van deze beroemde wetenschapper stil met een zogenaamde Doodle.

Nicolaus Copernicus
Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s.

Ter gelegenheid van de 540ste geboortedag van Nicolaus Copernicus is het traditionele logo donderdag vervangen door een afbeelding van het zonnestelsel. Copernicus werd bekend door zijn zogenaamde heliocentrische theorie, de theorie die stelt dat de zon het middelpunt van het zonnestelsel is.

Een bijzonder geleerde

Copernicus wordt op 19 februari 1473 geboren als Niclas Kopernigk. Omdat geleerden in die tijd in het Latijns publiceerden werd zijn naam ook in de Latijnse versie bekend: Nicolaus Copernicus. In 1509 publiceerde hij voor het eerst een werk, namelijk een Latijnse vertaling van een reeks Griekse gedichten van Theophylactus Simocattes.

Het meest geïnteresseerd was Copernicus in de sterrenkunde. Van 1506 tot 1512 werkte hij echter als geneesheer in Heilsberg. Hierna werd hij kanunnik van het domkapittel Frauenburg en had hij voldoende tijd zich bezig te houden met sterrenkunde.

Heliocentrische theorie

Copernicus zette al snel vraagtekens bij de oude theorie van de Griekse astronoom en astroloog Claudius Ptolemaeus die stelde dat de aarde zich in het centrum van het heelal bevond. Copernicus werkte zijn vernieuwende theoie uit en beschreef deze in 1530 in het boek De Revolutionibus Orbium Caelestium (Over de Omwentelingen van de Hemellichamen). Copernicus publiceerde het boek echter niet omdat hij bang was voor de reactie van de Kerk, die toen niets moet hebben van de heliocentrische theorie. Voor de Kerk stond vast dat de aarde het middelpunt van het heelal was, het zogenaamde ‘geocentrische model’.

Ondanks het feit dat Copernicus zijn werk niet publiceerde ‘lekte’ toch veel van de informatie uit en in wetenschappelijke Europese kringen raakte men zeer geïnteresseerd in het werk van de sterrenkundige. Enkele vrienden van Copernicus haalden hem in 1543 over het werk toch te publiceren. De sterrenkundige was toen al oud en ziek. Copernicus overleed op 24 mei 1543, enkele uren nadat hij een exemplaar van zijn boek had gezien.

De beroemde astronoom Galileo Galilei (1564-1642) vindt later bewijs voor de heliocentrische theorie van Copernicus. De kerk is dan echter nog steeds niet toe aan deze leer en Galilei wordt veroordeeld tot levenslang huisarrest.

Lees ook:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×