Oud-president van de Kroatische Serviërs die door het Joegoslavië Tribunaal wordt verdacht van oorlogsmisdaden.
Goran Hadzic wordt op 7 september 1958 geboren in Vinkovci, een Kroatische stad in het oosten van Slavonië. Als in zijn jeugd raakt Hadzic geïnteresseerd in politiek. Hij sluit zich aan bij de Joegoslavische Communistenbond. Tegen het eind van de jaren tachtig wordt hij lid van de Servische Democratische Partij (Srpska Demokratska Stranka), een partij die opgericht is door onder meer Radovan Karadzic. Binnen deze partij rijst zijn ster snel.
Op 25 juni 1991 organiseert een groep Serven uit het oosten van Slavonië een congres waarop besloten wordt tot de oprichting van de Servische Autonome Oblast van Kninska Krajina (SOA). Hadzic wordt door de leden gekozen als de kandidaat om de regering van deze oblast te leiden. Kort na de oprichting sluit de SOA zich aan bij twee andere oblasten. Gezamenlijk vormen ze de Republiek van Servisch Krajina (RSK).
Het parlement van de RSK besluit op 26 februari 1992 dat Goran Hadzic premier moet worden. Dit ten koste van Milan Babic die op dat moment premier is. Als Kroatië in september 1993 de militaire operatie Medak opstart, vraagt Hadzic Belgrado dringend om militaire steun. Veel steun van Belgrado ontvangt Hadzic niet, maar er worden wel 4.000 paramilitairen ter ondersteuning van het leger van de RSK gestuurd. Onder deze militairen ook Zeljko Raznatovic, beter bekend als ‘Arkan’.
In februari 1994 wordt Milan Martic gekozen tot president van de RSK. Dit ten koste van Hadzic wiens presidentschap dan dus eindigt. Een jaar later dreigt Hadzic het oostelijk deel van Slavonië af te scheiden van Krajina. Dit omdat er plannen zijn Krajina samen te voegen met Servische Republiek in Bosnië en Herzegovina.
Na Operatie Storm (1995), een grote militaire operatie waarbij Kroatië grote gebieden heroverde die eerder door het het Joegoslavisch Volksleger en Servische strijdtroepen waren ingenomen, blijft een deel van RSK buiten de controle van de Kroatische regering. Goran Hadzic is in de periode an 1996 tot 1997 president van het district Srem-Baranja. Hierna wordt het gebied onderdeel van Kroatië.
Oorlogsmisdaden
Het Joegoslavië Tribunaal maakt al jaren jacht op Goran Hadzic die wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij zou in de periode tussen 1991 en 1993 betrokken zijn geweest bij de moord op duizenden burgers in Kroatië. Het tribunaal beschuldigt hem in het bijzonder van medeplechtigheid aan het Bloedbad van Vukovar. Tijdens dit bloedbad, dat tussen 18 en 20 november 1991 bij de stad Vukovar plaatsvond, werden zeker 250 mensen vermoord. Het merendeel van de slachtoffers bestond uit Kroaten. Het tribunaal heeft veertien aanklachten tegen hem voorbereid.
Hadzic werd in 2004 bijna gearresteerd. Volgens sommige berichten zou de van oorlogsmisdaden beschuldigde oud-president van de Kroatische Serviërs zich schuilhouden in Wit-Rusland. Anderen zijn ervan overtuigd dat hij zich in Servië of Montenegro bevindt.