Groninger Museum slaat zilverslag

1 minuut leestijd

Zilvercollectie Hofman-Westerhof, Willem Hofman, 1624-1742 – Foto: Groninger Museum
De collectie zilverwerk van het Groninger Museum is onlangs flink uitgebreid. Het museum heeft namelijk een selectie voorwerpen uit de bekende zilvercollectie van Willem Hofman verworven.

De zenuwarts Willem A. Hofman (1915-2002) was een groot kenner en verzamelaar van Groninger zilver. Hij publiceerde er ook geregeld over. Hij verzamelde met name zilver dat bestemd was voor de particuliere markt.

Zilveren kraankan, 1711-1712 – Foto: Groninger Museum


De stukken die het Groninger Museum aan de collectie heeft weten toe te voegen, werden ooit gemaakt om op pronktafels van de Groninger jonkers, landbouwers, stadselite en burgers gebruikt te worden. Het museum:

Groningen had als centrum van het gewest een groot aantal bekwame zilversmeden. Hun werk volgde doorgaans de mode, maar kende ook enkele eigen vormen. De doorntak- of kabelrand bij bekers zijn typisch voor Groningen en voor de stad Emden en omgeving. De bekers waren vaak bezit van welvarende landbouwers.

Het Groninger Museum heeft nu onder meer zeventiende-eeuwse bekers van Jan Mettinck en Arent Hamminck verworven. Een andere beker, die dateert uit 1631-32, werd gemaakt van een kokosnoot en werd door zilversmid Jan Symens voorzien van zilverbeslag met de familiewapens van prof.dr. Johan Huninga (1588-1638) en zijn vrouw Anna Maria van Starkenborgh (1590-1638). Bijzonder is volgens het museum ook een zilveren gordel voor mannen van zilversmid Berent Albers uit 1625.

Met museum heeft de collectie verder onder meer uitgebreid met een koffiepot in de vorm van een grote tuinvaas, gedecoreerd in de marot-stijl. Naast de grote stukken werden ook kleinere stukken verworven zoals enkele hopmanslepels en vorken.

De nieuwe aanwinst wordt tot en met 20 januari 2013 gepresenteerd in het InfoCenter van het Groninger Museum.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×