Dark
Light

Groot Alkmaars familiearchief gedigitaliseerd

1 minuut leestijd
Familiefoto van de Kesslers in de tuin, genomen door August met zelfontspanner, ca. 1897.
Familiefoto van de Kesslers in de tuin, genomen door August met zelfontspanner, ca. 1897. © Rijksmuseum Amsterdam

Dankzij een schenking heeft het Regionaal Archief Alkmaar een groot brievenarchief van de Alkmaarse familie Kessler-De Lange recent kunnen digitaliseren. De duizenden brieven geven volgens de archiefinstelling niet alleen een persoonlijk inkijkje in het leven van de bekende familie, ze schetsen ook een tijdsbeeld van een bewogen periode, van het midden van de negentiende tot het midden van de twintigste eeuw.

August Kessler en Margo de Lange staan aan de basis van het familiearchief. August was in 1890 medeoprichter en later directeur van Koninklijke Olie, de voorloper van Royal Dutch Shell. Margo was een telg uit het Alkmaarse geslacht De Lange en groeide op in Batavia. Op 9 oktober 1880 verklaarde August Margo daar met een kort briefje de liefde:

‘Ik kan ’t heusch niet meer voor me houden en ben bang, dat hoe scherp een meisjesoog ook zij, dat gij niet weet dat ik hartelijk veel van je houd.’

Gescande liefdesbrief van August Kessler aan Margo de Lange, 1880
Gescande liefdesbrief van August Kessler aan Margo de Lange, 1880 (Regionaal Archief Alkmaar)

In 1881 trouwde het koppel. Hun romance en verdere leven samen – vaak op afstand – zijn op de voet te volgen in de vele brieven van August, Margo en hun zes kinderen. Ook de brieven en reisverslagen van zoon Dolph Kessler, medeoprichter van de Hoogovens, brengen een levensverhaal in beeld. Dat alles tegen de achtergrond van het fin de siècle, twee wereldoorlogen en een door auto’s en vliegtuigen steeds kleiner wordende wereld.

De familie heeft de correspondentie altijd zorgvuldig bewaard. In 2005 richtten de kleinkinderen en achterkleinkinderen van August en Margo de Stichting Kessler-De Lange op. Ze kozen ervoor de brieven en bijbehorende stukken – samen zo’n zeven meter archiefmateriaal – voor iedereen toegankelijk te maken door ze onder te brengen bij het Regionaal Archief Alkmaar. Al dat materiaal is nu online te raadplegen dankzij een gift van een van de nazaten van August en Margo. De inventaris van het archief wordt in een aanvullend project verbeterd. De foto’s van de familie zijn ondergebracht bij het Rijksmuseum Amsterdam.

August Kessler gefotografeerd met Henri Deterding en An Kessler.
August Kessler gefotografeerd met Henri Deterding en An Kessler. (Rijksmuseum Amsterdam)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×