Dark
Light

Herman van Rompuy spreekt Onafhankelijkheidsrede 2020 uit

Auteur:
1 minuut leestijd
Herman Van Rompuy in 2012
Herman Van Rompuy in 2012 (CC BY-SA 3.0 - Michiel Hendryckx - wiki)

Herman van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad en premier van Belgie, zal dit jaar de Nederlandse Onafhankelijkheidsrede uitspreken. Voor de Nederlandse Onafhankelijkheidsrede wordt jaarlijks een vooraanstaande en bekende (internationale) gezagsdrager, politicus, wetenschapper, opinieleider of journalist gevraagd.

Plakkaat van Verlatinghe
Plakkaat van Verlatinghe
Doorgaans valt de Onafhankelijkheidsrede samen met de officiële viering van de Nederlandse onafhankelijkheid op 26 juli. Deze datum heeft betrekking op de ondertekening in 1581 van het Plakkaat van Verlatinge, waarmee destijds de Staten-Generaal de Koning van Spanje als landheer ‘verlieten’ en dat wel gezien wordt als de geboorteakte van Nederland. Wegens corona is dit jaar gekozen voor 13 december, ook een toepasselijke historische datum, omdat op die dag in 1580 Willem van Oranje zijn ‘Apologie’ aan de Staten-Generaal der Nederlanden aanbood.

In 2018 werd de rede uitgesproken door Piet Heijn Donner, destijds vicevoorzitter van de Raad van State. Vorig jaar nam Jan Terlouw de Onafhankelijkheidrede voor zijn rekening.

Feestdag

De activiteit wordt georganiseerd door Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid. Deze stichting streeft naar het bewerkstelligen van belangstelling en waardering voor de Nederlandse onafhankelijkheidsgeschiedenis, met het Plakkaat van Verlatinge als belangrijke getuigenis daarvan. Vandaaruit wordt de geschiedenis van de onafhankelijkheid van staten (en van Nederland in het bijzonder) verbonden aan het zelfbeschikkingsrecht van volkeren en de relevantie van beide voor democratie en wereldvrede.

In tweede instantie streeft het Comité naar een officieel erkende nationale feestdag ter herdenking van de onafhankelijkheid van de soevereine Nederlandse staat. Deze dag zou mogelijk verbonden kunnen worden aan andere herdenkingen, zoals de bevrijding van Nederland in de recente geschiedenis.

Ook interessant: Het Plakkaat van Verlatinge – “De tirannie verdrijven”
…of: Stel ‘geboortepapieren van Nederland’ centraal voor Nederlands burgerschap
Boek: Geboortepapieren van Nederland

×