Hermitage ontvangt portret jonge tsaar Nicolaas I

De Hermitage Amsterdam heeft een portret van de jonge Nicolaas I, tsaar van het Russische Rijk van 1825 tot zijn dood in 1855, cadeau gekregen. Het portret is gemaakt door Eduard Caspar Hauser.

Deze kunstenaar verbleef van 1827 tot in 1830 in Sint-Petersburg, waar hij in 1830 Nicolaas I portretteerde. Nicolaas had zijn broer Alexander I in 1825 opgevolgd. Hij was een militair in hart en nieren en stond niet bekend als een grote kunstliefhebber. Toch is hij belangrijk geweest voor de Hermitage. Na een grote brand in de tsarenresidentie het Winterpaleis in 1837 gaf hij architect Leo von Klenze opdracht een nieuwe museumvleugel aan het paleis te bouwen, de Nieuwe Hermitage (1839–52). In deze classicistische aanbouw bracht hij een verzameling kunst en archeologica onder, de eerste collectie die voor iedereen toegankelijk was. De Hermitage werd in februari 1852 officieel geopend als openbaar museum.

Het portret van de tsaar is geschonken door een anonieme gever, die Vriend is van de Hermitage. Het is te zien in de Ruslandzaal, onderdeel van de historische route van de Hermitage Amsterdam.

Lees ook: Seks, macht en wellust bij de Romanovs
Boek: De Romanovs – 1613-1918

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: