Al vijftien jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Seiland allerhande overblijfselen van het Romeinse Rijk op beeld vast, van de Pont du Gard in Frankrijk tot het amfitheater van Pula in Kroatië. De komende maanden zijn in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren honderdvijftig van zijn foto’s. Het is voor het eerst dat de beelden in België te zien zijn.
Op zijn hoogtepunt strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied behorend tot meer dan veertig hedendaagse landen. Overal zijn nog zichtbare restanten van dat enorme Imperium te zien: van vervallen ruïnes tot indrukwekkend goed bewaarde monumenten. Fotograaf Alfred Seiland trekt al jaren langs dat erfgoed. Met zijn camera legde hij niet alleen bekend erfgoed vast, maar bezocht ook minder bekende locaties, zoals bijvoorbeeld in Portugal, Marokko of Albanië.
Belang
Het museum geeft bij elke foto informatie over de Romeinse cultuur en geschiedenis. Bijvoorbeeld over het dagelijks leven in diverse delen van het Imperium, over roemruchte Romeinse keizers of over veld- en zeeslagen. Het museum wil bezoekers met de presentatie ook laten nadenken over het belang van erfgoed.
In de tentoonstelling zijn ook verschillende videoreportages te bekijken waarin bezoekers de kunstenaar aan het werk zien.
De tentoonstelling loopt tot en met 15 januari 2023.
Boek: Alfred Seiland – IMPERIVM ROMANVM. Photographs 2005-2020
Enkele foto’s van Alfred Seiland:

In januari 2007 publiceerde het Amerikaanse weekblad The New York Times Magazine een artikel over de opnames van het tweede seizoen van de tv-serie Rome. Die hadden het jaar voordien plaatsgevonden in de Cinecittà-filmstudio’s in Rome. Alfred Seiland stond in voor de fotografie en maakte er onder andere deze opname.

Een man geniet van de schaduw langs de oever van de Gard, een rivier in Zuid-Frankrijk. Op de achtergrond zie je de Pont du Gard, de hoogste en best bewaarde aquaductbrug uit de Romeinse tijd. Ze werd gebouwd in de 1ste eeuw n.Chr. en is tot 45 meter hoog. De brug maakte deel uit van de waterleiding – aquaeductus in het Latijn – die de stad Nemausus, het huidige Nîmes, van water voorzag. Op deze plek overbrugde de waterleiding de vallei van de Gard. De man op de foto was zich bewust van de aanwezigheid van de fotograaf, maar hij ging ervan uit dat Alfred Seiland enkel de brug wilde fotograferen en dat hij er zelf niet zou opstaan. Tot vandaag weet de man niet dat hij, en niet de brug, de ster van de foto is geworden.

Deze tempel staat in Garni, nabij de Armeense hoofdstad Jerevan. In de 1ste eeuw n.Chr. lag daar Gorneae, de hoofdstad van het Koninkrijk Armenië. Dat was een bondgenoot van de Romeinen. Sommige onderzoekers vermoeden dat dit geen tempel is, maar een koningsgraf in de vorm van een tempel. In 1679 stortte het gebouw in na een aardbeving, maar omstreeks 1970 werd het heropgebouwd. Jaarlijks, op 21 maart, vereren neopaganisten hier Ara, de oppergod van het voorchristelijke Armeense godenrijk. Volgens hen is Armenië het thuisland van de Ariërs en de bakermat van alle Indo-Europese culturen.

Deze foto nam Alfred Seiland bij de Tunesische stad Mohammedia, aan de autosnelweg naar de hoofdstad Tunis. Links staan bogenrijen van het aquaduct dat Carthago vanaf de 2de eeuw n.Chr. van water voorzag. Dat was 132 kilometer lang, het langste dat de Romeinen ooit lieten aanleggen. Met zijn 100.000 inwoners was Carthago één van de grootste steden in het Romeinse Rijk. Archeologen schatten dat er dagelijks zo’n 25.000 m³ water werd aangevoerd, 250 liter per persoon. De waterleiding liep grotendeels ondergronds, maar op sommige plaatsen – zoals hier – moest een riviervallei worden overbrugd met een aquaductbrug.