Het was maar een mof: documentaire over een Duitse soldaat die in 1944 twee Nederlandse kinderen redt en daarbij zelf het leven laat. Geregisseerd door Geertjan Lassche.
De Duitse soldaat Karl-Heinz Rosch is in het najaar gestationeerd op een boerderij in het Brabantse Goirle als hij zich naar de dichtbijgelegen frontlinie spoedt om te vechten tegen de geallieerden. Op het erf van de boerderij ziet hij twee kinderen spelen. Rosch bedenkt zich niet, pakt de kinderen en zorgt dat ze in veiligheid worden gebracht. Als hij terugloopt wordt hij getroffen en overlijdt hij aan zijn verwondingen. Zijn stoffelijk overschot wordt begraven bij de boerderij waar hij ingekwartierd was. In 1948 wordt Rosch herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.
In deze documentaire wordt niet alleen het verhaal verteld van Karl-Heinz Rosch, maar ook dat van de familie van Kilsdonk uit Goirle. Jarenlang durfden ze zich niet positief uit te laten over de Duitser die twee van hun kinderen het leven redde. Het was immers een mof…
Eerbetoon
De documentaire van Lassche maakte veel los en leidde in 2008 tot de onthulling van een standbeeld dat herinnert aan de moedige daad van Karl-Heinz Rosch. Het beeld staat in de tuin van de buurman van het gezin waar Rosch tijdens de oorlog was ingekwartierd. Op een sokkel staat de tekst:
Dit beeld is een eerbetoon aan hem en allen die het goede doen in kwade tijden.
Titel: Het was maar een mof
Regisseur: Geertjan Lassche
Genre: documentaire / oorlog
Duur: 45 minuten
Ook interessant: Waarom noem(d)en we Duitsers ‘moffen’?
DVD: Het Was Maar Een Mof