Historicus Eric Hobsbawm (95) overleden

1 minuut leestijd

De beroemde Britse historicus Eric Hobsbawm is maandag op 95-jarige leeftijd overleden.

Eric Hobsbawm (Still YouTube)
Eric Hobsbawm werd in 1917 in Alexandrië geboren in een Engels-Joods gezin. Hijn werd eigenlijk geboren als Erich Obstbaum maar door een administratieve fout werd de achternaam veranderd in Hobsbawm. Later woonde hij in Duitsland maar toen Hitler aan de macht kwam week hij uit naar Engeland.

In 1959 publiceerde Hobsbawm zijn eerste boek: Primitive Rebels. Hierin onderzocht de marxistisch historicus hoe enkele sociale groepen, waaronder de luddieten en Catalaanse opstandelingen, reageerden op de doorbraak van de kapitalistische maatschappij.

The Age of…

Hobsbawm werd vooral bekend met vier boeken over de geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Die boeken beginnen allemaal met The Age of… en gaan onder meer in op de ontwikkeling van de kapitalistische samenleving.

 
Het eerste deel van de serie, The Age of Revolution verscheen in 1962. Later volgden nog The Age of Capital (1975), The Age of Empire (1987) en The Age of Extremes (1994).

Eric Hobsbawm was zijn leven lang een overtuigd marxist. In 1936 werd hij in Engeland lid van de Communistische Partij. Ook na de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije (1956) bleef hij de partij trouw. Hij zou uiteindelijk lid blijven tot 1989.

De historicus wordt beschouwd als een van de invloedrijkste en meest gelezen Britse intellectuelen. In 1998 werd hij opgenomen in de orde van de Companions of Honor, een Britse ridderorde voor mensen die zich onderscheiden op het gebied van onder meer kunst, literatuur, muziek of wetenschap.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×