Dark
Light

Historische brief van koningin Elizabeth I keert terug naar Gent

Document was bijna geveild
1 minuut leestijd
Ondertekening van de brief
Ondertekening van de brief (Stad Gent)

Een brief die de Britse koningin Elizabeth I op 30 december 1578 stuurde aan de Gentse volksleider Jan van Hembyse, keert terug naar de stad Gent. Het historische document werd bijna geveild in Schotland, maar dankzij onderhandelingen met het veilinghuis en de huidige eigenaar kon Gent het document rechtstreeks overnemen. De stad legde er omgerekend 23.177 euro voor neer.

De stad is van mening dat de brief aan de leider van de calvinistische republiek in Gent in de Gentse archieven thuishoort. Eerder nam Gent daarom al contact op met het veilinghuis met het verzoek om het document niet te veilen. Na overleg met de vorige eigenaar, die het document in 2022 ter goeder trouw kocht, bleek dat deze bereid was het historische document rechtstreeks aan Gent over te dragen.

Jan van Hembyse
Jan van Hembyse
In de brief dringt Elizabeth er bij Hembyse op aan om de katholieke edelen die al meer dan een jaar in Gent gevangen zijn een eerlijk proces te geven voor een bevoegde rechtbank. Het document zal binnenkort in de Gentse archieven te zien zijn.

Jan van Hembyse

Jan van Hembyse (1513-1584) was een Gentse leider tijdens de Opstand tegen Spanje in de Tachtigjarige Oorlog. Samen met FranƧois van Ryhove riep hij in 1578 een calvinistische republiek uit en voerde vervolgens een streng protestants beleid. Nadat Willem van Oranje hem in 1579 uit het stadsbestuur zette, vluchtte hij naar Duitsland. In 1583 keerde hij echter terug, toen de stad werd belegerd door de hertog van Parma. Een klein half jaar hierna werd Van Hembyse gearresteerd en onthoofd wegens hoogverraad, omdat hij in het geheim bleek te hebben gecorrespondeerd met de hertog van Parma.

De brief van koningin Elizabeth I aan Jan van Hembyse
De brief van koningin Elizabeth I aan Jan van Hembyse (Stad Gent)
×