Historische glasvondst in centrum Roermond

1 minuut leestijd

Bij archeologisch onderzoek is in Roermond een grote hoeveelheid eeuwenoud glas gevonden. Volgens archeologisch onderzoeksbureau SOB Research gaat het om de oudste resten van gebrandschilderde ramen die ooit in Nederland zijn aangetroffen.

Foto’s: Gemeente Roermond
In de binnenstad van Roermond is in totaal ruim 1200 kilo glas gevonden. Het glas dateert uit de periode 1300 tot 1600. De meeste stukken glas zijn ongekleurd, maar er zitten ook ongeveer 8400 fragmenten bij van gebrandschilderde ramen. Deze zijn volgens de onderzoekers afkomstig uit kerken, woonhuizen en raadhuizen. Op het glas zijn onder meer afbeeldingen van mensen, dieren, engelen, demonen en geometrische voorstellingen te vinden.

Het glas bevond zich tussen de resten van een kelder van een huis dat in 1665 door een grote brand werd verwoest. De archeologen vermoeden dat op deze plek rond het eind van de zestiende eeuw een glasbedrijf gevestigd was. De gevonden glasscherven zouden bedoeld zijn voor hergebruik en in het huis omgesmolten worden tot nieuwe platen.

Het gevonden glas wordt opgeslagen in een depot van OB Research. Later wordt het overgedragen aan de provincie Limburg.

Boek: De kunst van gebrandschilderd glas

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×