Historische molen Burum afgebrand

In het Friese dorp Burum is zondagavond de historische molen Windlust afgebrand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Een van de vier vrijwillige molenaars liep om half elf ‘s avonds nog langs de molen en toen was er niets aan de hand. Kort hierna stond de molen echter in lichterlaaie. De 225 jaar oude molen brandde vervolgens in korte tijd helemaal af. De brandweer heeft de restanten van de molen hierna gecontroleerd laten uitbranden.

Het dorp Burum maakt onderdeel uit van de Friese gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland. Bekend is dat al aan het eind van de zeventiende eeuw een molen in het dorpje te vinden was. Deze molen brandde in 1785 echter af. Twee jaar later verscheen er een nieuwe molen in het dorp. Afgelopen nacht brandde deze dus helemaal af. Drie jaar geleden was de molen, die eigendom is van stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwskruisland, nog volledig gerenoveerd.

Volgens verschillende ooggetuigen zou de brand begonnen zijn in de kap. Ook hebben verschillende ooggetuigen gezegd dat ze kort voor de brand vuurpijlen hebben gezien. Politie en brandweer doen momenteel onderzoek naar de exacte oorzaak van de brand

- advertentie -

Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwskruisland heeft inmiddels laten weten vastbesloten te zijn een nieuwe molen te bouwen.

Boek: De molen, de molenaar en zijn ambacht

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: