Historische roman tegen achtergrond muzikale jaren 60

Nederrock – Pieter Keiman
3 minuten leestijd
Detail boekcover
Detail boekcover

Eind jaren zestig was de Nederlandse rockmuziek in opkomst. Bands als Earth & Fire, The Motions, Q65, Golden Earring (toen nog met een s) en Shocking Blue oogstten nationaal succes. Een aantal slaagde er zelfs in om internationale hits te scoren. Met hun vernieuwende muziek, die veel werd gedraaid op de bekende zeezenders zoals Radio Veronica, oogstten zij onder jongeren veel lof. De meeste ouderen moesten er echter niet veel van hebben. Dit was een van de facetten van een breder generatieconflict dat in die tijd speelde tussen de opstandige vrijere babyboomers die na de oorlog geboren waren en de oudere (gezagsgetrouwe) vooroorlogse generaties. Tegen deze achtergrond speelt de historische roman Nederrock van Pieter Keiman zich af.

Nederrock - Pieter Keiman
Nederrock – Pieter Keiman
Zijn boek begint in Gambia in het heden waar Mike Patierne, een oude en wat verbitterde man, zijn levensverhaal vertelt aan een Nederlandse journalist. Dit voert de lezer terug naar de Brabantse plaats Dongen, eind jaren zestig. De geboorteplaats van Patierne. Hij heeft geen fijne jeugd. Zijn moeder is aan de drank verslaafd en zijn vader is een rokkenjager en notoire vreemdganger. In muziek, en dan met name het schrijven van liedteksten, vindt hij afleiding van zijn turbulente thuissituatie. Nadat zijn ouders scheiden, verblijft hij enkele maanden bij zijn vader in Frankrijk, waar hij kennis maakt met een (fictieve) Franse actrice, welk personage lijkt te zijn gebaseerd op Brigitte Bardot. Na een confrontatie met zijn vader gaat hij terug naar Dongen. Hier richt hij samen met zijn beste vriend Jan Bolter een band op, de “Angels”. Deze wordt later aangevuld met een drummer en een bassist. De groep blijkt talent te hebben en al gauw beleven zij hun doorbraak in Nederland en later ook daar buiten.

Historische elementen

Hoewel de karakters van de bandleden sterk uiteenlopen vinden zij elkaar in de liefde voor muziek. Zij krijgen echter ook te maken met de problemen die vaak kenmerkend zijn voor een bekende popact, zoals hoe om te gaan met te verworven roem, de strijd tegen drank en drugs en strubbelingen met de manager. Keiman brengt deze onderlinge spanningen tussen de bandleden en de emotionele problemen die de hoofdpersoon ervaart op overtuigende wijze naar voren, zonder dat het hoogdravend wordt. De auteur heeft een vlotte schrijfstijl en eenmaal begonnen met lezen, is het moeilijk om het boek weg te leggen. Het boeit van begin tot eind. Je wilt weten hoe het afloopt met de band en waarom de hoofdpersoon de keuze heeft gemaakt om Nederland de rug toe te keren.

Hoewel Mike Patierne en de andere leden van de Angels fictief zijn, komen er wel veel historische elementen voor in het boek. Tal van bekende rockbands, zoals The Doors, Jefferson Airplane en Jimi Hendrix Experince en de invloed die zij hadden op andere muzikanten, worden besproken. Ook bijvoorbeeld het beroemde optreden van The Doors in Amsterdam op 15 september 1968 (zonder frontman Jim Morrison) wordt uitgebreid beschreven, hoewel een aantal details voor de roman wel zijn aangepast. Het boek bevat ook meerdere artikelen die de hoofdpersoon schrijft voor een muziektijdschrift. Deze bieden boeiende achtergrondinformatie. Hij gaat hier onder meer in op het ontstaan van en het verschil tussen beat-, pop- en rockmuziek.

Op deze wijze geeft het boek een goed beeld van de opkomst en achtergronden van de Nederlandse (en internationale) rockmuziek. Ook wordt het creatieve proces dat voorafgaat aan het schrijven van een muzieknummer op boeiende wijze uiteengezet, waardoor de lezer zich hier goed in kan inleven. Dit wordt nog eens versterkt doordat het boek meerdere integrale songteksten van de Angels bevat.

Jim Clark in een Lotus tijdens de GP van Nederland 1964
Jim Clark in een Lotus tijdens de GP van Nederland 1964 (CC BY-SA 3.0 nl – Harry Pot – wiki)

Bekende zaken

Behalve voor muziekliefhebbers, biedt het boek ook voor mensen die in het algemeen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de sixties, interessante stof. Pieter Keiman (een pseudoniem van Peter Kimenai) heeft reeds meerdere historische romans (en een autobiografie over zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine) op zijn naam staan. Onder zijn eigen naam schreef Kimenai een overzichtswerk over Nederlandse marineschepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft een brede historische interesse en dat blijkt ook duidelijk uit de roman ‘Nederrock’. Behalve de geschiedenis van de rockmuziek, bevat het boek wetenswaardigheden over onder meer Dongen, Gambia, de inzet van Franse troepen in Nederland in mei 1940 en de dood van de Schotse autocoureur Jim Clark in 1968.

Degene die de jaren zestig bewust hebben meegemaakt, zal veel bekende zaken tegenkomen in ‘Nederrock’. Het is een uitstekende historische roman en zeker voor degene die geïnteresseerd zijn in rockmuziek en aanverwanten een aanrader.

~ Wesley Dankers

Boek: Nederrock – Pieter Keiman
Ook interessant: ‘Een stelletje hippies’ in de marine

Bekijk dit boek bij:

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×