Een historische vakantiewoning uit Warnsveld

1 minuut leestijd
Vakantiehuisje Familie Gies Warnsveld (foto gemeente Zutphen)
Vakantiehuisje Familie Gies Warnsveld (foto gemeente Zutphen)

Het Nederlands Openluchtmuseum heeft een houten vakantiewoning uit Warnsveld (bij Zutphen) aangeboden gekregen. Aan de woning en de oorspronkelijke eigenaars zijn meerdere historische verhaallagen verbonden, waaronder over onderduik en verzet. De gemeente Zutphen heeft het initiatief genomen om de woning aan het Openluchtmuseum te schenken.

De woning aan de Almenseweg 2 in Warnsveld is gebouwd in 1937 en in zijn oorspronkelijke vorm qua oppervlakte ongeveer 50 vierkante meter groot. Deze week start de demontage.

Geschiedenis

De Zutphense Joodse familie Gies kocht de grond aan de Almenseweg in 1936 en liet de woning bouwen. Vanwege de reizen van grootvader Gies naar Duitsland waren zij op de hoogte van de opkomst van Hitler, het uitgesproken antisemitisme en het toenemend anti-joods geweld. Na de Kristallnacht (10 november 1938) liet de familie Gies verschillende Duits-joodse vluchtelingen voor kortere of langere periode in het huisje verblijven.

De Nederlandse regering had toen al de grenzen gesloten voor Duitse vluchtelingen. De familie kreeg hulp van een Zutphense ambtenaar, die een aantal vluchtelingen in het bevolkingsregister inschreef.

Yad Vashem

Na het uitbreken van de oorlog zaten er verschillende onderduikers in de woning. In de woning waren twee onderduikplekken gecreëerd. De familie Gies ging in het verzet en Annie Gies-de Haas, de moeder van de nu nog levende zoon Frits heeft hiervoor de Yad Vashem-onderscheiding Righteous Among the Nations ontvangen. Overigens bestaat er geen directe familierelatie tussen deze Zutphense familie Gies en Miep en Jan Gies, die de familie Frank gedurende de onderduik in Amsterdam heeft geholpen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×