Hoe is het in het ‘Nederland van Alleman’?

1 minuut leestijd
Nederland van Alleman
Nederland van Alleman

In 1963 keek Nederland massaal naar de documentaire Alleman van filmmaker Bert Haanstra. Ruim vijftig jaar later bekijkt Art Rooijakkers hoe het er voorstaat met het ‘Nederland van Alleman’.

Bert Haanstra (CC BY-SA 3.0 NL - RVU - Haanstra Archief Beeld en Geluid)
Bert Haanstra (CC BY-SA 3.0 NL – RVU – Haanstra Archief Beeld en Geluid)
De film van Bert Haanstra ging niet over bijzondere, opvallende mensen maar juist over het alledaagse leven van de gemiddelde Nederlander. Simon Carmiggelt (ook voice-over) was samen met Anton Koolhaas en Bert Haanstra verantwoordelijk voor het scenario. Zes jaar geleden werd de film tijdens het IDFA-festival uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire sinds 1945.

https://youtu.be/eRgXeNsF-_k

In de nieuwe televisieserie Nederland van Alleman (AVRO/TROS) bekijkt presentator Art Rooijakkers hoe Nederland de afgelopen vijftig jaar is veranderd. Startpunt van iedere aflevering is de documentaire van Haanstra. De makers:

Vijftig jaar later is Nederland compleet op de schop gegaan. We kregen de pil, de computer, internet, de mobiele telefoon, de 24 uurs economie, en een multiculturele samenleving. Hoe komen ze nu op ons over, die Nederlanders van 1963? In 8 afleveringen gaan we na wat er veranderde op het gebied van werk, liefde, vrije tijd, het leven van de Nederlander. Hoe veranderde ons gedrag? En welke dingen zullen nooit veranderen?

De televisieserie is te zien vanaf donderdag 13 februari om 22.15 uur (Nederland 1).

Bekijk de film Alleman van Bert Haanstra:

DVD: Bert Haanstra – Alleman

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×