Dark
Light

Honger maakt rauwe bonen zoet – Herkomst

1 minuut leestijd
Bonen
Bonen (CC0 - Pixabay - Jing)

De uitdrukking ‘Honger maakte rauwe bonen zoet’ geeft aan dat mensen die echt honger hebben, niet meer zo kieskeurig zijn. Men geniet dan zelfs van eten dat men onder normale omstandigheden helemaal niet bijzonder vindt.

In figuurlijke zin bedoelt men met deze uitdrukking dat mensen niet meer zo kieskeurig zijn, als ze iets echt nodig hebben. De mens toont zich dan veerkrachtig; hij past zich aan.

De bekende taalkundige Frederik August Stoett (1863-1936) verwijst naar kluizenaars en monniken die tijdens het vasten vaak rauwe bonen zouden hebben gegeten. Hij verwijst verder naar twee afgeleide uitdrukkingen: ‘honger is de beste saus’ en ‘honger is de beste kok’.

Voor de herkomst van de uitdrukking wordt verder vaak verwezen naar het bijbelboek Spreuken:

Iemand die genoeg heeft, geeft niet om honing; als iemand honger heeft, is al het bittere zoet. Speuken 27:7 (Petrus Canisius-vertaling, 1955)

Bronnen

-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0949.php
-Nederlandse spreekwoorden, spreuken en zegswijzen – K.ter Laan, p.139
-Petrus Canisius-bijbel, 1955

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×