Dark
Light

Ionica Smeets en Alex Verkade kwartiermakers nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie

Auteur:
1 minuut leestijd

Minister Dijkgraaf (OCW) heeft Ionica Smeets en Alex Verkade aangesteld als kwartiermakers van een nieuw nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie. Dit nieuwe centrum moet het gesprek tussen wetenschappers en de samenleving stimuleren.

Ionica Smeets in 2014 – Foto: Ype Driessen – wiki
Minister Dijkgraaf kondigde de komst van het nieuwe centrum voor wetenschapscommunicatie in mei van dit jaar al aan. Dit om de dialoog tussen de samenleving en wetenschap te verbeteren. Wetenschapscommunicatie kan volgens de minister zorgen voor een gelijkwaardige dialoog op basis van begrip en vertrouwen. In een persbericht schrijft het ministerie daarover onder meer:

“Voor een goede verbinding tussen wetenschap en maatschappij is de dialoog namelijk essentieel. (…) Onderzoek en het samenbrengen van kennis over effectieve manieren om dat gesprek te voeren zijn daarbij erg belangrijk. Ook hiervoor ziet de minister een rol voor het nieuwe centrum voor wetenschapscommunicatie.”

Ionica Smeets en Alex Verkade zetten zich allebei al jaren in voor een nationaal centrum wetenschapscommunicatie waarvan ze nu dus als kwartiermakers zijn aangesteld. Het ministerie benadrukt dat het centrum niet gaat bepalen wat goede wetenschap is en zelf ook niet zal communiceren over wetenschap. Het richt zich hoofdzakelijk op het stimuleren van het gesprek tussen wetenschappers en mensen in de samenleving. Smeets en Verkade presenteren de minister volgend voorjaar een blauwdruk voor het nieuwe centrum.

Ionica Smeets is hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden en hoofd van de afdeling Science Communication & Society. Daarnaast doet ze aan wetenschapscommunicatie met columns, boeken en discussies in (sociale) media.

Alex Verkade is MT-lid bij Regieorgaan SIA, dat kwaliteit en impact van praktijkgericht onderzoek stimuleert. Hij zet zich al jaren in voor verbinding tussen onderzoek en samenleving en werkte ruim twintig jaar in de wetenschapscommunicatie.

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×