Dark
Light

Israëlisch orkest speelt Wagner in Duitsland

Auteur:
1 minuut leestijd

Richard Wagner
Een Israëlisch orkest heeft dinsdag op een gerenommeerd operafestival in het Beierse Bayreuth een stuk van de Duitse componist Richard Wagner ten gehore gebracht. Bijzonder, want in Israël ligt de muziek van Wagner nogal gevoelig. Wagner was een notoire antisemiet en bovendien was hij de favoriete componist van Adolf Hitler.

Dat de muziek van Wagner in Israël gevoelig ligt bleek bijvoorbeeld in 2001. In Jeruzalem liepen toen veel aanwezigen nadat de Berliner Staatskapelle onder leiding van een Joodse dirigent een stuk speelde van Wagner’s opera Tristan und Isolde.

Ook nu was er ophef. Zo liet de Amerikaanse Vereniging van Holocaustoverlevenden en hun Afstammelingen voorafgaand aan het optreden bijvoorbeeld weten het schandelijk te vinden dat het Israel Chamber Orchestra van plan was een stuk van Wagner te gaan spelen.

De leden van het Israëlische orkest zagen dit anders. Zij spraken van een “overwinningsconcert” omdat het optreden aantoonde dat de nazi’s er niet in geslaagd zijn de Joden uit te roeien. Het orkest speelde dinsdag onder meer Idylle van Siegfried uit der Ring des Nibelungen.

×