Week van de koloniale geschiedenis

Israëlisch orkest speelt Wagner in Duitsland

Richard Wagner
Een Israëlisch orkest heeft dinsdag op een gerenommeerd operafestival in het Beierse Bayreuth een stuk van de Duitse componist Richard Wagner ten gehore gebracht. Bijzonder, want in Israël ligt de muziek van Wagner nogal gevoelig. Wagner was een notoire antisemiet en bovendien was hij de favoriete componist van Adolf Hitler.

Dat de muziek van Wagner in Israël gevoelig ligt bleek bijvoorbeeld in 2001. In Jeruzalem liepen toen veel aanwezigen nadat de Berliner Staatskapelle onder leiding van een Joodse dirigent een stuk speelde van- advertentie -

Wagner’s opera Tristan und Isolde.

Ook nu was er ophef. Zo liet de Amerikaanse Vereniging van Holocaustoverlevenden en hun Afstammelingen voorafgaand aan het optreden bijvoorbeeld weten het schandelijk te vinden dat het Israel Chamber Orchestra van plan was een stuk van Wagner te gaan spelen.

De leden van het Israëlische orkest zagen dit anders. Zij spraken van een “overwinningsconcert” omdat het optreden aantoonde dat de nazi’s er niet in geslaagd zijn de Joden uit te roeien. Het orkest speelde dinsdag onder meer Idylle van Siegfried uit der Ring des Nibelungen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: