Julius Richard Petri (1852-1921) – Uitvinder van de petrischaal

1 minuut leestijd
Petrischaal - cc
Petrischaal - cc

Het is vrijdag precies 161 jaar geleden dat de Duitse bacterioloog Julius Richard Petri werd geboren. Hij werd vooral bekend door de ontwikkeling van de naar hem vernoemde petrischaal.

Doodle ter ere van Julius Richard Petri
Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s.

Ter gelegenheid van de 161e geboortedag van Julius Richard Petri (1852-1921) is het traditionele logo vrijdag vervangen door een aantal petrischaaltjes.

De Duitse bacterioloog Julius Richard Petri werd op 31 mei 1852 geboren in Wupertal, een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hij studeerde medicijnen en werkte in Berlijn als assistent van de beroemde Duitse medicus Robert Koch. Deze Koch is onder meer de geschiedenisboeken ingegaan als de man die de oorzaak van miltvuur ontdekte. Ook ontdekte hij de bacterie die tuberculose veroorzaakt.

Petrischaal

Julius Richard Petri
In 1887 bedacht Julius Richard Petri de petrischaal, een vlakke, glazen of plastic schaal met deksel die onder meer gebruikt kan worden voor het kweken van bacteriën. Ook kan de petrischaal bijvoorbeeld gebruikt worden voor het samenbrengen van eicellen en sperma bij IVF.

Op de startpagina van Google zijn vrijdag zes van deze petrischaaltjes te vinden. De doodle is interactief. Als op de play-knop wordt gedrukt is te zien hoe de schaaltjes gevuld worden. Vervolgens kan men bekijken welke bacteriën in de schaaltjes liggen door er met de muis overheen te gaan.

Zie ook: lijst van uitvindingen

De Doodle ter ere van Julius Richard Petri:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×