Koninklijke Marine staat stil bij 525-jarig bestaan

1 minuut leestijd

Graf van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk – Foto: CC
In verschillende steden is dinsdag officieel stilgestaan bij het 525-jarig bestaan van de marine. Om precies negen uur vanochtend werd in de oude admiraliteitssteden de vlag gehesen.

Als feitelijk machthebber van de Nederlanden, vaardigde de Habsburgse keizer Maximiliaan II op 8 januari 1488 de zogenaamde Ordonnantie op de Admiraliteit uit. Met deze ordonnantie werd voor de Nederlanden voor het eerst een permanente marineorganisatie opgericht. Ruim drie eeuwen later, in 1813, verleende koning Willem I, de marine de koninklijke status. Dat is dit jaar precies tweehonderd jaar geleden.

De Nederlandse marine opereerde in de zeventiende en achttiende eeuw met name in de Europese wateren en hield zich toen vooral bezig met de verdediging van de onafhankelijkheid van de Republiek en de bescherming van de vissers- en handelsvloot. Vanaf de negentiende-eeuw was de marine vooral actief in Nederlands-Indië. Na de dekolonisatie richtte de marine zich, in NAVO-verband, op de beveiliging van scheepvaartroutes op de Atlantische Oceaan en op onderzeebootbestrijding.

Admiraliteitssteden

525 jaar marine
Er zijn tien plaatsen in Nederland die het predicaat ‘Admiraliteitsstad’ hebben, omdat daar destijds één van de Admiraliteiten zetelde. Dit zijn Veere, Vlissingen, Middelburg, Rotterdam, Delft, Amsterdam, Dokkum, Harlingen, Hoorn en Enkhuizen. In al deze steden is dinsdag een vlaggenparade gehouden.

De grootste herdenking vond in Amsterdam plaats. Een bijeenkomst op de Dam werd ook bijgewoond door de burgemeester en de huidige Admiraliteitsraad. Daarna legde een verre nazaat in de Nieuwe Kerk bloemen bij het graf van Michiel Adriaanszoon de Ruyter, in de zeventiende eeuw opperbevelhebber van de marine.

Thema van het jubileum is ‘525 jaar innovatie’. De evenementen Sail en de Marinedagen in Den Helder staan dit jaar in het teken van het 525-jarig bestaan van de marine.

Jubileumjaar marine feestelijk van start

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×