De kurassen van Marmesse

1 minuut leestijd

Het kuras, een pantser dat het bovenlichaam beschermt, werd voor het eerst ontwikkeld in de bronstijd in reactie op de toename van metalen wapens. De kurassen van Marmesse, afkomstig uit de late bronstijd, geven een zeldzaam inzicht in de wapentechnologie en rituele gebruiken van deze periode.

Een van de kurassen van Marmesse
Een van de kurassen van Marmesse (CC BY-SA 4.0 – G.Garitan – wiki)
In de bronstijd zien we een verheerlijking van het krijgersideaal. Mannen die rijk uitgedost worden met wapens, helmen, schilden en voor het eerst ook een vorm van harnas: het kuras. Te Marmesse in Frankrijk is een unieke set kurassen gedeponeerd in een natte omgeving, bestaande uit zeven tot negen bijna identieke exemplaren. Hun exacte aantal is moeilijk met zekerheid vast te stellen omdat ze, vaak in fragmentarische vorm, werden ontdekt gedurende een periode van meer dan tien jaar tussen 1974 en 1987 tijdens werkzaamheden in een zandgroeve.

Ze bestaan uit twee bronzen platen die met klinknagels aan elkaar vastzitten. Sommige hebben reparatieplekken door gebruik of door het breken van het metaal tijdens de fabricage. Ze zijn alle versierd met verhoogde ornamenten, noppen die in de repoussé-techniek zijn vervaardigd, typisch voor de late bronstijd, met name voor prestigieuze voorwerpen die tussen de tiende en achtste eeuw voor Christus in het Noord-Alpiene gebied geproduceerd werden.

In de versiering worden verschillende delen van het bovenlichaam benadrukt: de borstkas, het borstbeen, de wervelkolom en de ribben. Aldus uitgedoste krijgers moeten letterlijk een schitterende verschijning zijn geweest.

3D-model van een van de kurassen:

Bovenstaande tekst is afkomstig uit het boek Bronstijd. Vuur van verandering, dat verschenen is naar aanleiding van een gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×