Eerder deze maand liet Indonesië weten af te zien van de aankoop van Nederlandse tanks. In de periode hiervoor was in Nederland een en ander te doen geweest over mensenrechtenschendingen in Indonesië. Volgens journalist Ad van Liempt hebben Nederlandse politici geen historisch besef en moeten ze juist tegenover Indonesië niet beginnen over mensenrechten.
Over de eventuele verkoop van tanks aan Indonesië werd in de Tweede Kamer uitgebreid gediscussieerd. Een meerderheid wilde niet dat er tanks verkocht werden omdat het voor mogelijk werd gehouden dat Indonesië ze tegen de eigen bevolking zou inzetten. Verschillende partijen wezen op mensenrechtenschendingen, onder meer in Papoea.
De regering had de zaak in beraad, maar had al wel aangegeven zelf vóór de verkoop te zijn. Met de mensenrechten zou in het Indonesië de goede kant opgaan. Uiteindelijk besloot Indonesië niet te wachten op een definitief besluit van het kabinet. Voor tanks week het land uit naar Duitsland.
Tweede Kamerlid Arjan El Fassed van GroenLinks liet kort hierna nog weten dat het kabinet Duitsland moest verzoeken geen tanks te verkopen aan Indonesië, omdat het land zich schuldig maakt aan schendingen van de mensenrechten.
Journalist en televisiemaker Ad van Liempt werd afgelopen weekend geïnterviewd door het NRC naar aanleiding van een thema-uitzending over het begin van de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. Van Liempt, die zich heef verdiept in de geschiedenis van de voormalige kolonie, bleek zich opgewonden te hebben over de gang van zaken rond de tankverkoop. Volgens de journalist hebben Nederlandse politici “geen historisch besef”. Van Liempt:
“Neem de mislukte verkoop van die Nederlandse tanks aan Indonesië laatst. Als je nou toch een klein beetje historisch besef hebt, dan hou je tegen Indonesië je mond over mensenrechten. We zijn wel de laatsten die Indonesiërs daar de les over moeten lezen.”
Er is de laatste tijd veel aandacht voor de dekolonisatie-oorlog die tussen 1945 en 1949 in Indonesië werd uitgevochten. Vorige maand pleitten directeuren van drie onderzoeksinstituten nog voor een groot nieuw onderzoek naar het militaire optreden van Nederland in voormalig Nederlands-Indië in die periode.
Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië