Leeuw van Waterloo – Herdenkingsmonument

1 minuut leestijd
Leeuw van Waterloo (CC BY 3.0)

Herdenkingsmonument voor de Slag bij Waterloo op de vermoedelijk plek waar de Prins van Oranje tijdens die slag een schotwond opliep: de Leeuw van Waterloo.

In 1815 werd de Franse keizer Napoleon Bonaparte bij Waterloo definitief verslagen. Tijdens een veldslag die plaatsvond op 18 juni 1815 stond het leger van Napoleon tegenover Britse, Nederlandse en Duitse troepen. Onder leiding van de hertog van Wellington werd de slag in het voordeel van de geallieerden beslist.

De Prins van Oranje, de latere koning Willem II, was ook op het slagveld aanwezig. Hij liep een schotwond op. Later liet zijn vader, Willem I, op de plek waar zijn zoon vermoedelijk gewond raakte het Leeuwen-monument oprichten. Vanaf de 45 meter hoge kunstmatige heuvel heeft men een goed uitzicht over het slagveld, dat intact is gebleven. De kunstmatige tumulus heeft 226 treden en is opgebouwd uit 290.485 mĀ³ aarde. De Leeuw van Waterloo werd gebouwd tussen 1823 en 1826.

Op de top werd, op een sokkel, een gietijzeren beeld van een leeuw geplaatst. Deze leeuw steunt met zijn rechterpoot op een wereldbol waarmee uitgestraald wordt dat na de Slag bij Waterloo een periode van rust aanbrak.

Leeuw van Waterloo (cc - wiki)
Leeuw van Waterloo (cc – wiki)
Het monument, dat jaarlijks wordt bezocht door ongeveer 400.000 personen, bevindt zich officieel op het grondgebied van de Belgische gemeente Eigenbrakel (Braine L’Alleud). Buurgemeente Waterloo heeft echter een beeld van de leeuw in haar wapen opgenomen. Het is dan ook vooral deze gemeente die bekend is geworden door de slag.

Niet alleen het monument trekt veel bezoekers. Jaarlijks wordt de Slag bij Waterloo door honderden acteurs nagespeeld. Doorgaans komen duizenden bezoekers op deze activiteit af. Tijdens de zomermaanden worden op het slagveld ieder weekend historische reconstructies verzorgd.

Overzicht van boeken over de Slag bij Waterloo

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×