‘Lenin overleed aan Syfilis’

1 minuut leestijd
Vladimir Lenin
Vladimir Lenin

Volgens Helen Rappaport, een bekende Britse historica en Rusland-deskundige, stierf Vladimir Iljitsj Lenin aan de gevolgen van syfilis.

De Russische revolutionair en grondlegger van de Sovjet-Unie zou de ziekte rond 1902 opgelopen hebben in Parijs nadat hij daar een prostituee had bezocht. Volgens Rappaport wisten veel hoge functionarissen in de Sovjet-Unie dat Lenin de geslachtsziekte had, maar werd deze lieden een spreekverbod opgelegd. Volgens de officiële lezing overleed Lenin aan de gevolgen van verlamming aan de ademhalingsorganen na een beroerte.

Centraal in het rapport van de Britse historica staat een medisch rapport van de beroemde Russisch fysioloog Ivan Pavlov. Deze wetenschapper schreef ooit dat de revolutie was gecreëerd door een krankzinnige bij wie de hersenen door syfilis waren aangetast. Wie destijds kritiek uitte op Lenin liep groot gevaar. Pavlov kon echter redelijk vrij spreken omdat Lenin hem immuniteit had verleend.

Lenin in 1923
Lenin was de leider van de bolsjewieken en wordt gezien als de stichter van de Sovjetstaat. Hij overleed op 21 januari 1924 na drie beroertes te hebben gehad. Lenin werd 53 jaar. Volgens Rappaport liep Lenin dus in 1902 syfilis op na een bezoek aan een prostituee in Parijs. De historica doet deze bewering in haar nieuwste boek: Conspirator, Lenin In Exile

Volgens Rappaport wisten veel Kremlin-doktoren dat Lenin aan de ziekte leed, maar werd er decennialang gezwegen. Nobelprijs-winnaar Ivan Pavlov zou in 1928 in Parijs in een gedocumenteerd gesprek tegen de arts Mikhail Zernov hebben gezegd dat Lenin aan de ziekte had geleden.

Lenin zou zeker niet de eerste wereldleider zijn die leed aan de geslachtsziekte. Bekend is dat onder meer Napoleon Bonaparte, Hendrik VIII van Engeland en Ivan de Verschrikkelijke aan syfilis leden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×