Week van de koloniale geschiedenis

Levenslang voor Argentijnse oud-generaal

Still YouTube
De Argentijnse oud-generaal Eduardo Cabanillas is donderdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in verband met misdaden die hij in de jaren zeventig beging.

Cabanillas gaf in de jaren zeventig leiding aan een detentiecentrum van het Videla-regime. In deze geheime gevangenis genaamd Automotores Orletti werden tegenstanders van het bewind gevangen gehouden, gemarteld en vermoord. Voormalig generaal Cabanillas is door de rechtbank verantwoordelijk gehouden voor de opsluiting, marteling en moord van tenminste 65 personen.Het merendeel van de slachtoffers was van Uruguayaanse afkomst. Cabanillas werd ook schuldig bevonden aan vijf moorden en werd veroordeeld tot levenslang.

- advertentie -

Het martelcentrum in Buenos Aires werd in de jaren zeventig opgericht in het kader van operatie Condor. Onder deze codenaam werkten Latijns-Amerikaanse regimes destijds samen bij de opsporing en uitschakeling van zogenaamde ‘subversieve elementen’.

Behalve Cabanillas werden drie voormalige agenten van de Argentijnse geheime dienst donderdag veroordeeld tot 25 jaar cel.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: