Dark
Light

Lichaamsresten gevonden in VOC-wrak ‘De Rooswijk’

2 minuten leestijd
Boord met deel van het geschut van De Rooswijk (RCE)
Boord met deel van het geschut van De Rooswijk (RCE)

Archeologen hebben in het wrak van VOC-schip De Rooswijk menselijke resten gevonden. De Oost-Indiëvaarder was met een waardevolle lading onderweg naar Batavia toen het schip in januari 1740 met man en muis verging bij de Goodwin Sands in Kent (Engeland). Het zinken van het schip was een grote tegenslag voor de VOC.

Sinds begin juli doet een internationaal team, met Ramsgate (Engeland) als uitvalsbasis, onderzoek bij het wrak. Men wil onder meer de inventaris veiligstellen voor toekomstige generaties en het wrak verder in kaart brengen. Er is enige haast geboden aangezien het scheepswrak door paalworm wordt bedreigd.

Bemanningsleden

Over de bemanning van het schip is vrij weinig bekend. De archeologen hopen dat onderzoek aan de boven water gehaalde stoffelijke resten meer duidelijk kan maken over de identiteit en herkomst van de bemanningsleden.

Ook andere attributen in het schip kunnen hier meer licht op werpen. Allerlei voorwerpen, zoals kisten, voedsel gerelateerde artikelen, tinnen kruiken, lepels en uienflessen zijn opgegraven, gedocumenteerd en naar boven gehaald. De opgedoken spullen worden de komende tijd onderzocht in een conserveringslab in Ramsgate. Deze werkzaamheden duren nog tot eind september.

Alison James, maritiem archeoloog van Historic England:

“Wrakken zoals De Rooswijk zijn tijdcapsules die een unieke kijk geven in het verleden en een verhaal vertellen. Het delen van dit verhaal met een breed publiek is een belangrijk onderdeel van dit project. We kijken uit naar de fascinerende inzichten en ontdekkingen die de opgraving van De Rooswijk deze zomer gaat opleveren.”

Munten van de Rooswijk (RCE)
Munten die aan boord van De Rooswijk zijn gevonden (RCE)

Waardevolle lading

De Rooswijk zonk met een een grote lading zilveren staven en munten aan boord, maar daarvan zijn geen sporen meer teruggevonden. Tien jaar geleden werd het wrak namelijk al onderzocht door avonturier en commercieel berger Rex Cowan. Hij haalde de kostbare lading boven water. Cowan maakte daarover afspraken met het ministerie van Financiën (beheerder van de materiële erfenis van de VOC). Een kwart van de ‘buit’ ging naar de Nederlandse staat, de rest was voor Cowan.

Tegenwoordig is het wrak van waarde voor archeologen om meer te weten te komen over deze tijdsperiode. In totaal zijn zo’n 250 Nederlandse VOC-schepen vergaan, waarvan er slechts een dertigtal zijn gelokaliseerd. Niet eerder werd een VOC-schip op deze schaal wetenschappelijk onderzocht en opgegraven.

Lees ook: Het ‘grote verhaal’ van de VOC
Boek: Schatten en scheepswrakken

Bronnen

https://www.nrc.nl/nieuws/2007/02/13/schat-van-de-rooswijk-in-nederlandse-handen-11275284-a483283
https://cultureelerfgoed.nl/nieuws/minister-bussemaker-bezoekt-onderzoeksteam-van-voc-schip-de-rooswijk
https://wnl.tv/2017/08/20/lichamen-opvarenden-voc-schip-rooswijk-gevonden-nog-geen-zilver/
×