Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Deze week is de longlist van de editie van dit jaar bekendgemaakt.
Aan de Thea Beckman Prijs is een geldbedrag van duizend euro verbonden. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. Dit keer buigt de jury zich over werk voor jongeren vanaf twaalf jaar. De longlist ziet er als volgt uit:
- Els Beerten – De rest van ons leven – Querido, maart 2022
- Lida Dijkstra – Schaduw van Toet – Luitingh-Sijthoff, oktober 2021
- Joke Eikenaar – Het zoete water – De Vier Windstreken, oktober 2021
- Gemma Geurts – De laatste vier dagen – Clavis, april 2021
- H.P. Janssens – De castraat – Clavis, september 2021
- Rindert Kromhout – De poppenspeler van Lampedusa – Leopold, mei 2022
- Koos Meinderts – Stapelbedbroers – Hoogland & van Klaveren, oktober 2021
- Jean-Claude van Rijckeghem – Onheilsdochter – Querido, mei 2022
- Astrid Sy – Noem geen namen – Luitingh-Sijthoff, april 2021
- Anna Woltz – De Tunnel – Querido, mei 2022
De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.
In juni maakt deze jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. De prijsuitreiking vindt vervolgens plaats op 16 september in Museumpark Archeon. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de De Jonge Beckman bekendgemaakt, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf.
Vorig jaar werd won Annet Huizing de Thea Beckman Prijs met haar boek Het Pungelhuis.