Louis Raemaekers, cartoonist van wereldfaam

1 minuut leestijd
Louis Raemaekers
Louis Raemaekers

Louis Raemaekers, jonge jaren
Onder de titel ‘Een cartoonist van wereldfaam’ wijdt Museum De Casteelsepoort in Wageningen vanaf 16 november een tentoonstelling aan cartoonist Louis Raemaekers (1869-1956).

Louis Raemaekers werd door de Amerikaanse media ooit uitgeroepen tot ‘the most famous cartoonist of the world’. De tekenaar verwierf bekendheid door zijn spotprenten over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Museum De Casteelsepoort:


Cartoon professor Ritzema Bos, Rijkslandbouwschool Wageningen

Zijn betekenis als politiek tekenaar tijdens de Eerste Wereldoorlog was zo groot dat de Duitse regering twaalfduizend mark op zijn hoofd zette. Van Raemaekers wordt gezegd dat hij de enige privé persoon was die grote invloed heeft uitgeoefend op het verloop van de Eerste Wereldoorlog.

Raemaekers werd geboren in Roermond maar had een duidelijke band met Wageningen. Hij was er zestien jaar tekenleraar aan de toenmalige Rijkslandbouwschool. Werken uit deze periode, bijvoorbeeld de bekende spotprenten van Wageningse hoogleraren, nemen een flink deel van de expositieruimte in beslag. Deze tekeningen zijn door de Wageningen Universiteit in bruikleen gegeven aan het museum.

De tentoonstelling biedt daarnaast een keuze uit originele en digitale beelden van zijn totale oeuvre, zijn werk voor dagbladen in binnen- en buitenland en de activiteiten van Raemaekers als illustrator, ontwerper en kunstschilder. Daarnaast is er een biografisch overzicht te vinden.

De tentoonstelling over de Wageningse periode in het leven van Louis Raemaekers is een opmaat tot de landelijke activiteiten rondom de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en de in 2014 geplande overzichtstentoonstelling over het leven en werk van de cartoonist in het Limburgs Museum te Venlo.

De tentoonstelling in Museum De Casteelsepoort loopt van 16 november 2012 tot en met 31 maart 2013.

Aanklacht oorlogsdreiging WOII

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×