Manneken Pis, de mascotte van Brussel

2 minuten leestijd

Wie Brussel als toerist bezoekt kan eigenlijk niet thuiskomen zonder dat hij of zij Manneken Pis heeft gezien. Het plassende jongetje van Brussel wordt jaarlijks dan ook door horden toeristen bezocht. Erg groot is het beeld niet, slechts 58 centimeter hoog.

Manneken Pis
Over de geschiedenis van dit opmerkelijke beeldje zijn verschillende verhalen. We vermelden er hier een paar.

Legendes

Volgens één van de legendes had een klein jongetje tegen de deur van een heks geplast. Dit op de plek waar het beeldje nu te vinden is. De heks was zo boos dat het jongetje tegen haar deur had staan wateren dat ze hem in een standbeeld veranderde.

Een ander verhaal vertelt over een vader die zijn kleine zoon kwijt was. Toen hij het kind na twee dagen vond, stond deze te plassen. Om te vieren dat hij zijn zoon gevonden had, liet de vader een fontein maken met daarop een beeld van een plassend jongetje.

Het beeld werd oorspronkelijk in 1619 gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy de Oude. Het beeld stond toen op een sokkel van zs voet hoog. In 1695 wordt het beeld er weggehaald, omdat koning Lodewijk XIV de stad Brussel dan aan het beschieten is.

Engelse soldaten stelen het beeld in 1745 uit de stad. Inwoners van de Belgische plaats Geraardsbergen wisten het beeld echter te heroveren en stelden het enige tijd trots tentoon op hun Grote Markt. Enige tijd later gaven ze het beeld terug aan Brussel.

Adelstand

Lang kon Manneken Pis echter opnieuw niet van zijn rust genieten. In 1747 werd het beeld twee keer gestolen door Franse soldaten. Tijdens de tweede keer dat het beeld door Franse soldaten gestolen werd, komt het volk in opstand. Koning Lodewijk XV strafte zijn soldaten hierop omdat zij het beeld hadden gestolen en zorgde dat het teruggeplaatst werd. Bovendien liet hij voor Mannetje Pis een goud geborduurd kostuum, pluimhoed en degen maken én verhief hij hem in de adelstand. Dit hield in dat de soldaten het beeldje vanaf dat moment eerbiedig moesten groeten als ze het passeerden.

Het huidige beeld is niet meer dat beeldje. In 1817 stal een dwangarbeider Manneken Pis. Het beeldje sneuvelde bij deze diefstal. De stad liet een nieuw beeld maken dat op 6 december 1818 werd tentoongesteld.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×