Marie Curie (1867-1934) – Pools-Franse natuurkundige

1 minuut leestijd
Marie Curie rond 1898
Marie Curie rond 1898

Het is maandag 144 jaar geleden dat de Pools-Franse natuur- en scheikundige Marie Curie geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Marie Curie
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 144e geboortedag van Marie Curie (1867-1934) is het traditionele logo maandag vervangen door een afbeelding van de wetenschapster, zittend aan een tafel voor een van haar experimenten.

Marie Curie werd op 7 november 1867 geboren in Warschau. Ze is de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste vrouw die de Nobelprijs won en de eerste persoon die deze prijs twee keer won.

Polonium en radium

Samen met haar echtgenoot, Pierre Curie, ontdekte ze de scheikundige elementen polonium en radium. Curie was ook de eerste die de term ‘radioactief’ gebruikte als beschrijving van door uranium afgegeven straling. Het feit dat ze tijdens haar experimenten veelvuldig in contact kwam met deze straling heeft er hoogstwaarschijnlijk voor gezorgd dat ze leukemie kreeg. Ze overleed op 66-jarige leeftijd aan die ziekte.

Met haar man ontving ze in 1903 de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Dit voor het onderzoek dat ze gedaan hadden naar radioactieve straling en de stoffen die deze straling voortbracht. In 1911 ontving Curie, inmiddels weduwe, haar tweede Nobelprijs, toen voor de ‘ontdekking van radium en polonium, de isolatie van radium en de studie van het karakter en de verbindingen van dit opmerkelijke element’. Marie Curie’s dochter, Irène Joliot-Curie, won overigens ook ooit een Nobelprijs. In 1935 ontving zij de Nobelprijs voor de wetenschap.

Zie ook: Lijst van uitvindingen
Boek: Marie & Irene Curie. De eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaars

The Genius Of Marie Curie

https://www.youtube.com/watch?v=do41AJwIjZE

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×