Dark
Light

Market Garden Vijfje – Herdenkingsmunt onthuld

1 minuut leestijd
Market Garden Vijfje (Koninklijke Nederlandse Munt)
Market Garden Vijfje (Koninklijke Nederlandse Munt)

De burgemeesters van Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum hebben donderdag een nieuwe herdenkingsmunt onthuld: het Market Garden Vijfje. De munt wordt gemaakt ter gelegenheid van de herdenking 75 jaar Market Garden.

Op zaterdag 21 september aanstaande zal Market Garden-veteraan, de heer Les Fuller, samen met Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer de eerste ceremoniële muntslag verrichten tijdens de Airborne Luchtlandingen en Herdenking. Les Fuller zat bij het 3de Bataljon Parachute Regiment en was één van de parachutisten die sprong tijdens Operatie Market Garden in 1944. Na een goede landing, kwam hij nog grote obstakels tegen, welke uiteindelijk resulteerden in het verlies van zijn rechterarm en gevangenschap in een kamp. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een korte documentaire gemaakt waarin de veteraan zijn verhaal doet.

https://youtu.be/usNmnN9MAww.

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond, de grootste luchtlandingsoperatie uit de Nederlandse geschiedenis.

Borduurwerk

Het Market Garden Vijfje is ontworpen door Tim Breukers. Hij liet zich inspireren in het Airborne Museum Hartenstein te Oosterbeek, waar geborduurde batches en emblemen van de parachutisten zijn aandacht trokken. De verschillende steken paste hij toe in het ontwerp van de herdenkingsmunt. De keerzijde van de munt toont een parachute met satijnsteken. De brug over de Rijn bij Arnhem is gevisualiseerd met een zigzagsteek en het portret van Koning Willem-Alexander op de voorzijde is gevuld met een karakteristieke stapsteek.

Het Market Garden Vijfje wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks en verkrijgbaar via de Koninklijke Nederlandse Munt en via via vestigingen van Goudwisselkantoren. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten van de munt, geslagen in zilver en in goud. Verder verschijnt er nog een speciale uitgifte samen met de Canadese Munt in het teken van 75 jaar vrijheid van Zuid-Nederland.

Boek: Arnhem 44 – De strijd om de bruggen

×