Meeste Duitsers zien einde oorlog als bevrijding

De meeste Duitsers beschouwen het einde van de Tweede Wereldoorlog als een bevrijding en niet meer als de nederlaag van Duitsland. Dat concludeert instituut Forsa dat een onderzoek uitvoerde onder duizend Duitsers tussen de 18 en 85 jaar.

Maar liefst 89 procent van de ondervraagden gaf aan het einde van de oorlog op 8 mei 1945 als een bevrijding te zien. Slechts 9 procent op die dag vooral te denken aan de nederlaag die Duitsland leed.

Er is op dat vlak in tien jaar tijd vrij veel veranderd. Tien jaar geleden gaf nog een derde van ondervraagden aan 8 mei te beschouwen als de dag van de nederlaag. De ondervraagden hadden toen wel de mogelijkheid om op meer dan één manier te omschrijven hoe zij de 8e mei ervoeren.

Ook de bereidheid van Duitsers om over de oorlogservaringen te praten is volgens het onderzoek gestegen. Bijna driekwart van de Duitsers (73 procent) gaf aan dit geen taboe meer te vinden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: