Dark
Light

Meeste Duitsers zien einde oorlog als bevrijding

Auteur:
1 minuut leestijd
Sovjettroepen in Berlijn (cc - Bundesarchiv)
Sovjettroepen in Berlijn (cc - Bundesarchiv)

De meeste Duitsers beschouwen het einde van de Tweede Wereldoorlog als een bevrijding en niet meer als de nederlaag van Duitsland. Dat concludeert instituut Forsa dat een onderzoek uitvoerde onder duizend Duitsers tussen de 18 en 85 jaar.

Maar liefst 89 procent van de ondervraagden gaf aan het einde van de oorlog op 8 mei 1945 als een bevrijding te zien. Slechts 9 procent op die dag vooral te denken aan de nederlaag die Duitsland leed.

Er is op dat vlak in tien jaar tijd vrij veel veranderd. Tien jaar geleden gaf nog een derde van ondervraagden aan 8 mei te beschouwen als de dag van de nederlaag. De ondervraagden hadden toen wel de mogelijkheid om op meer dan één manier te omschrijven hoe zij de 8e mei ervoeren.

Ook de bereidheid van Duitsers om over de oorlogservaringen te praten is volgens het onderzoek gestegen. Bijna driekwart van de Duitsers (73 procent) gaf aan dit geen taboe meer te vinden.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×