Meeste Duitsers zien einde oorlog als bevrijding

De meeste Duitsers beschouwen het einde van de Tweede Wereldoorlog als een bevrijding en niet meer als de nederlaag van Duitsland. Dat concludeert instituut Forsa dat een onderzoek uitvoerde onder duizend Duitsers tussen de 18 en 85 jaar.

Maar liefst 89 procent van de ondervraagden gaf aan het einde van de oorlog op 8 mei 1945 als een bevrijding te zien. Slechts 9 procent op die dag vooral te denken aan de nederlaag die Duitsland leed.

Er is op dat vlak in tien jaar tijd vrij veel veranderd. Tien jaar geleden gaf nog een derde van ondervraagden aan 8 mei te beschouwen als de dag van de nederlaag. De ondervraagden hadden toen wel de mogelijkheid om op meer dan één manier te omschrijven hoe zij de 8e mei ervoeren.

Ook de bereidheid van Duitsers om over de oorlogservaringen te praten is volgens het onderzoek gestegen. Bijna driekwart van de Duitsers (73 procent) gaf aan dit geen taboe meer te vinden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: