Meeste Duitsers zien einde oorlog als bevrijding

De meeste Duitsers beschouwen het einde van de Tweede Wereldoorlog als een bevrijding en niet meer als de nederlaag van Duitsland. Dat concludeert instituut Forsa dat een onderzoek uitvoerde onder duizend Duitsers tussen de 18 en 85 jaar.

Maar liefst 89 procent van de ondervraagden gaf aan het einde van de oorlog op 8 mei 1945 als een bevrijding te zien. Slechts 9 procent op die dag vooral te denken aan de nederlaag die Duitsland leed.

Er is op dat vlak in tien jaar tijd vrij veel veranderd. Tien jaar geleden gaf nog een derde van ondervraagden aan 8 mei te beschouwen als de dag van de nederlaag. De ondervraagden hadden toen wel de mogelijkheid om op meer dan één manier te omschrijven hoe zij de 8e mei ervoeren.

Ook de bereidheid van Duitsers om over de oorlogservaringen te praten is volgens het onderzoek gestegen. Bijna driekwart van de Duitsers (73 procent) gaf aan dit geen taboe meer te vinden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: