Dark
Light

Menselijk portret van een wereldleider

2 minuten leestijd
Nelson Mandela in 2008

Goedemorgen, meneer Mandela

Nelson Mandela is een naam met een mythische klank. Daarom is dit boek van zijn persoonlijk assistente Zelda la Grange zo waardevol: ‘een eenvoudig verhaal over mijn ervaringen met hem’.

Het is bijzonder om te lezen hoe Zelda, een vrouw van blanke afkomst, geleidelijk op Mandela gesteld raakt. Haar argwaan van het begin maakt al gauw plaats voor oprechte liefde. Zij is zich bewust van haar positie: ‘omdat onze ouders blank waren, hadden we al bij de geboorte een streepje voor’. Haar kijk op de zwarte medemens werd bepaald door het milieu waarin zij opgroeide en haar vader die het volgende zei toen Mandela werd vrijgelaten:

‘Nu zitten we in de problemen: de terrorist is vrijgelaten’.

Door de persoonlijke omgang met Mandela gaat Zelda anders over hem denken en groeit er een hechte vertrouwensband, zodanig dat ze zegt: ‘Ik miste hem als ik hem een dag niet zag’. Zelda gaat overal met hem heen en begeleidt hem in secretarieel en organisatorisch opzicht. Mandela moet niet zoveel hebben van onkritische persoonsverheerlijking en relativeert dat op schitterende wijze: ‘een heilige is een zondaar die zijn best doet’.

Door de Nelson Mandela Foundation worden er tal van sociale activiteiten ontplooid. Zelda organiseert interviews en regelt ontmoetingen, onder andere met staatshoofden overal ter wereld. Ook is zij betrokken bij vredesonderhandelingen.

Wanneer Mandela aan prostaatkanker lijdt en weer beter wordt, schrijft Zelda:

‘Alle gebeden en goede wensen, de positieve gedachten van het publiek en de hele stroom liefde met daaraan toegevoegd uiteraard Gods genade, zorgden ervoor dat hij beter werd’.

Goedemorgen, meneer Mandela – Zelda la Grange
Goedemorgen, meneer Mandela – Zelda la Grange
Zelda ervaart dat de persoonlijke omgang met Mandela veel invloed op haar leven heeft gehad: ‘Als je voor iemand als Mandela werkt, verander je automatisch’. Toen Mandela ouder werd en meer persoonlijke zorg nodig had, nam Zelda die ook op zich. Ze ging met hem naar winkels en het ziekenhuis en zo groeit de emotionele binding die zij met Mandela heeft wanneer hij oud en broos wordt:

‘Ik wilde zo graag mijn blanke huid op zijn donkere huid leggen, de huid aanraken waarvan ik in mijn jeugd had geleerd dat deze niet zo goed was als die van mij. Toch was het deze donkere man die mijn leven betekenis gaf’.

Dit boek is een gevoelige en persoonlijke visie op het leven van een groot mens.

~ Evert van der Veen

Boek: Goedemorgen, meneer Mandela – Zelda la Grange

Bekijk dit boek bij:

Bestel dit boek bij de Historiek Geschiedeniswinkel

×