Mogelijk haarlok koningin Wilhelmina gevonden

2 minuten leestijd
De haarlok (Historiek - S. Swart)
De haarlok (Historiek - S. Swart)

Een Nederlandse verzamelaar heeft onlangs uit een nalatenschap een haarlok gekocht die van koningin Wilhelmina zou zijn geweest. De vorstin zou de haarlok in 1960 als relatiegeschenk cadeau gedaan hebben aan een gravin, met wie ze enige tijd over kunst had gesproken.

Wilhelmina in 1948 (cc - Stadsarchief Amsterdam)
Wilhelmina in 1948 (cc – Stadsarchief Amsterdam)
Sebastiaan Swart verzamelt al langere tijd spullen van koningin Wilhelmina en stuitte bij toeval op de haarlok. Hij betaalde er minder dan vijftig euro voor, meldt hij aan Historiek.

De haarlok zit in een klein doosje. In een begeleidende brief vermeldt Angela Gräfin Wallwitz, van de gelijknamige kunsthandel uit Londen, dat ze koningin Juliana en koningin Wilhelmina verschillende keren ontmoette.

In 1960 bracht deze gravin naar eigen zeggen een privébezoek aan Wilhelmina op Paleis Het Loo. Die had op dat moment al troonsafstand gedaan en verscheen nauwelijks nog in het openbaar. Tijdens dit bezoek sprak Angela Gräfin Wallwitz, een expert op het gebied van Meissen porselein, met de voormalige koningin. Als dank voor het feit dat de gravin verschillende kunstobjecten uit Wilhelmina’s collectie catalogiseerde, zou de prinses haar een frisette (haarlok) van zichzelf hebben geschonken.

Bijzonder

Brief bij de haarlok  (Historiek - S. Swart)
Brief bij de haarlok (Historiek – S. Swart)
Paul Rem, conservator van Paleis Het Loo, noemt de vondst van de haarlok bijzonder.

“Ik ken geen andere haarlok van koningin Wilhelmina. Ik weet dat een lok van het haar van prinses Juliana naar de kunstenares Lizzy Ansingh is gestuurd voor het grote portret dat zij van de jonge prinses schilderde. Dat gaf een idee van de kleur en de gloed. Grappig dat zulke bijzondere relikwieën weer opduiken!”

De brief van Angela Gräfin Wallwitz, die dateert uit 1993, is gericht aan een Nederlander met wie ze jarenlang professioneel samenwerkte. Verzamelaar Sebastiaan Swart heeft de haarlok en begeleidende brief naar eigen zeggen gekocht uit de erfenis van deze Nederlander, via tussenkomst van een notaris.

Swart weet nog niet of hij de haarlok wil houden of elders wil onderbrengen. Paul Rem weet wel mooie bestemmingen voor de haarlok.

“Het zou natuurlijk erg elegant zijn de lok te laten schenken aan het Koninklijk Huisarchief te Den Haag. Maar ook onze collectie zou er zeer mee zijn verrijkt. Mocht men de haarlok houden, dan zou mooi zijn als de eigenaar het belang en de waardigheid van de lok zou respecteren.”

Het haarlokje van koning Willem I – Foto: Zeeuws Veilinghuis
Het haarlokje van koning Willem I – Foto: Zeeuws Veilinghuis

Willem I

Of het echt om een haarlok van Wilhelmina gaat, valt niet met zekerheid te zeggen. Daarvoor zou DNA-onderzoek nodig zijn. Wel bekend is dat na het overlijden van prominente figuren vroeger vaak haarlokken werden afgeknipt. En soms gebeurde dit ook terwijl men nog leefde. Enkele jaren geleden bracht een haarlok van koning Willem I bij een veiling enkele duizenden euro’s op. Deze haren werden bewaard in een soort medaillon dat geplaatst kan worden in een leren doosje met daarop de sterfdatum van de koning: 12 december 1843.

Weet u meer over de haarlok van Wilhelmina? Of heeft u opmerkingen? Neem dan contact op met de redactie

Memoires van Wilhelmina: Eenzaam maar niet alleen
Overzicht van boeken over het Nederlandse koningshuis

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×